Korisne aktivnosti za mozak

jul 4, 2020 Tajne psihe

Sigurno se i vi zgražavate od same pomisli da ćete jednog dana ostariti, postati senilni ili bolovati od neke mentalne bolesti. Ali mi znamo recept zahvaljujući kojem se to neće dogoditi: ako stalno budete u pokretu, imate veliku šansu da i u 80-oj godini budete mentalno zdravi.

Kada se ne bismo izlagali mentalnom i fizičkom naporu, naš mozak bi već nakon 50., eventualno 60. godine, potpuno prestao da funkcioniše. To je zato što “nerad” usporava rad mozga i zato što samo ćelije koje se redovno aktiviraju mogu da prežive.

Sportom protiv starenja
Pri rješavanju teških zadataka angažovan je samo djelić našeg mozga, dok je ostatak slobodan za obradu nekih drugih informacija. Engleski neurogerontolozi otkrili su da naš mozak tokom cijelog života stvara nove nervne ćelije. I ne samo to: stalno kretanje čini da ljudski mozak radi “ekonomičnije”. Ipak, kao i sa svim ostalim, ni sa sportom ne treba pretjerivati. Dovoljno je da trenirate dva puta nedjeljno po 45 minuta. Ako niste ljubitelj nekih intenzivnijih fizičkih aktivnosti, dovoljno je dva puta nedjeljno da šetate po sat vremena.

Dodatne koristi od kretanja
Nakon laganog trčanja u trajanju od 45 minuta osjećate se zaista moćno, jer tada vaš mozak emituje supstance nalik morfijumu. Nakon sporta izdržljivosti ili nekog drugog opterećenja u tijelu se luči trostruko ili četvorostruko više endomorfina.

Ne osjećate bol
Da bi provjerili uticaj endomorfina na osjetljivost na bol, naučnici su uradili sljedeći test: nakon treninga testirane osobe su priključili na struju. Ipak, oni ništa nisu osjetili. Time je dokazano da bavljenje sportom znatno umanjuje osjetljivost na bol.

Vježbanjem protiv depresije
Bavljenje sportom čini da budemo dobro raspoloženi. Zato, svaki put kada se osjećate loše uradite nekoliko vježbi. To nema veze samo sa endomorfinom, već i sa promjenom u razmjeni aminokiselina i drugih neurotransmitera kao što su dopamin, noradrenalin i serotonin. Serotonin je neurotransmiter, koji reguliše sve centralne funkcije u mozgu (apetit, spavanje, želju za seksom, bolove, raspoloženje). Zato kod depresije treba kombinovati antidepresivna sredstva i redovno vježbanje.

Korisne radnje” za mozak

Iskoristite svaku priliku da se penjete stepenicama i da pokrećete prste. Uzmite loptu i dobacujte se sa djecom ili partnerom. Vježbajte koordinaciju pokreta tako što ćete se baviti novim sportovima ili tako što ćete usavršiti neku tehniku, na primjer održavanje ravnoteže na jednoj nozi. Ukratko rečeno: svaki oblik aktivnog kretanja, koji zahtijeva maksimalan rad srca od 30-70%, koristan je za ljudski mozak.

Izvor: lepotaizdravlje.rs

 

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.