Na ljutnju nikada ne uzvraćajte ljutnjom

apr 8, 2021 Tajne psihe

Ako se nađete u situaciji da komunicirate sa osobom koju ste prethodno naljutili, ove stvari izbjegavajte kako ne bi razgovor eskalirao i završio nepovoljno za obje strane...

Kako vi ne bi bili oni koji ‘dolijevaju ulje na vatru’ tokom razgovora s nekim ko je već uzrujan ili ljut, stručnjaci su za BestLife objasnili šta nikako ne smijete izgovoriti.

– Ukoliko nekome ko je već ljut kažete da se smiri ili da bi se trebao smiriti, to zvuči kao patroniziranje i vjerovatno ćete postići samo to da ćete ih prebaciti ‘preko ivice’ – kaže stručnjakinja za odnose i osnivačica internetske stranice Her Norm, Sonya Schwartz.

Kada su ljudi ljuti, ako im neko kaže da se smire, to vide kao napad.

Stručnjakinja za komunikaciju i osnivačica komunikacijske tvrtke AMP, Diana Venckunaite, kaže da ako nekome ko je ljut kažete da se smiri, to omalovažava njihovu ljutnju, a zbog toga mogu postati defanzivni, još ljući i frustrirani.

– Još gore je što ćete postići i da će se sada početi ljutiti na vas, ako to već nije bio slučaj. Naravno, želite da neko ko je ljut izađe iz afekta i aktivira svoje centre u mozgu odgovorne za rezoniranje, razmišljanje i strateško planiranje kako bi mogli riješiti problem, ali to nećete postići samo tako što ćete im reći da se smire – objasnila je.

Isti razorni efekt mogu imati i formulacije poput ‘opusti se’, ‘skuliraj se’ ili ‘prestani se ljutiti’.

– Kada je neko ljut, to je obično zbog frustracije, jer su ‘gutali’ zamjeranje ili zato jer se nečega boje. Kada nekome ko je ljut kažete da prestane ili dignete ruku kako bi ih zaustavili u govoru, samo činite situaciju još gorom. Osjećat će samo još veću ljutnju i to zato jer osjećaju kako ih niko ne čuje – kaže specijalist za promjenu ponašanja Lynell Ross.

Kada je neko ljut, želite im dopustiti da osjete svoje osjećaje te da osjete kako ih neko sluša, a navedene formulacije mogu navesti ljude da pomisle kako moraju zatomiti svoje osjećaje.

Nikad se protiv ljutnje ne borite ljutnjom

Ako pokušavate smiriti nekoga ko je već ljut i sami se naljutite, tada ćete si samo međusobno pojačavati ljutnju.

– Obično ljudima treba neko vrijeme da se smire kada su jako uzrujani, i pokupit će svaku energiju koju dobijaju od vas. Pokušajte misliti na vlastitu sreću kada ste kraj nekoga ko je ljut kako bi mogli odgovoriti na zdrav način i smiriti situaciju – zaključio je Ross.

24sata.hr

SIphotography/Getty images via Guliver

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.