Pomjeranje sata loše utiče na bioritam čovjeka

Pomjeranje sata i računanje zimskog i ljetnog vremena još uvijek je na snazi u zemljama Evrope i neizvjesno je da će biti ukinuto uprkos tome što loše utječe na zdravlje ljudi

by | 27 Marta, 2021

Cijela Evropa, osim Islanda, Rusije i Bjelorusije večeras će promijeniti računanje vremena sa zimskog na ljetno. To znači da ćemo večeras sat  prebaciti s 2 sata na 3 i tako ‘izgubiti’ jedan sat. Dani će se produžiti, odnosno sunce će kasnije izlaziti i kasnije zalaziti. 

Godinama se već raspravlja o ukidanju ove procedure jer loše utječe na zdravlje ljudi – poremeti se lučenje melatonina tokom noći, a samim tim i bioritam čovjeka. Povećava se rizik od srčanog i moždanog udara, a starije osobe koje boluju od karcinoma mogu razviti veći rizik od kardiovaskularnih oboljenja tih dana. Uz sve to, promjena sata utječe na pritisak i mentalno zdravlje, pa su tako neka istraživanja pokazala da se prvi ponedjeljak nakon pomicanja sata povećavaju šanse od srčanog udara za 25 posto.  Javlja se hronični umor, smanjena produktivnost i smanjena koncentracija, a to je dokazalo i istraživanje u Americi koje je pokazalo da je u samo šest dana nakon pomicanja sata broj saobraćajnih nesreća porastao s 5,4 na 7,5 posto.
Odluka o ukidanju pomjeranja sata još uvijek je samo u fazi prijedloga, tako da ćemo do daljnjeg imati računanje zimskog i ljetnog vremena.

vecernji.hr

Rawf8/Getty images via Guliver

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.