Psiholozi tvrde: Svaki deseti čovjek poslije pandemije neće se vratiti “normalnom” životu

Dr Stephen Taylor, kanadski psiholog, u svojoj knjizi "Psihologija pandemije" tvrdi da za 10 do 15 odsto ljudi na planeti život više nikada neće moći da se vrati normalnim tokovima, jer su u uslovima koje diktira širenje potencijalno smrtonosne zaraze razvili neki od mentalnih poremećaja!

by | 5 Marta, 2021

Iskustva psihijatara širom svijeta govore u prilog tvrdnjama profesora Taylora, jer su se u svojim ordinacijama susretali sa osobama koje su postale patološki uplašene bakterija i virusa, opsjednute čistoćom, razvile strah od susreta i sa bližnjima, ne koriste javni prevoz…

Iako simptomi mentalnog poremećaja variraju od osobe do osobe, postoje zajednički znaci da je duševno zdravlje narušeno.

Ovo je pet najčešćih…

#1 Poremećaj spavanja

Poremećaji spavanja često su simptom ozbiljnijih bolesti, ali promjene u načinu spavanja nerijetko ukazuju i na mentalne probleme. U mnogim duševnim poremećajima nesanica ili pretjerano spavanje su prateći simptomi. Oko 40 odsto pacijenata sa nesanicom (insomnija) i više od 45 odsto pacijenata koji previše spavaju (hipersomnija) pati od neke mentalne bolesti.

#2 Noćne more

Noćne more najčešće nisu razlog za brigu, sve dok ne ometaju način spavanja. Ali, noćne more, takođe, mogu da budu znak nekog osnovnog problema. Ako stalno sanjate loše snove, onda je ovo jedan od načina na koji podsvijest pokušava da obradi emocionalne probleme.

#3 Socijalna izolacija

Ako ste izgubili želju za razgovorom i povezivanjem čak i sa članovima svoje porodice ili sa drugim bliskim ljudima, onda svakako treba da provjerite mentalno zdravlje.

#4 Promjena ishrane

Problemi sa mentalnim zdravljem često utiču na apetit. Sa depresijom, smanjenje apetita je sasvim prirodno. Ipak, neki ljudi, naprotiv, počinju da spas traže u hrani. Nema ništa loše u činjenici da poslije teškog dana ponekad imate neutoljiv apetit ili, obratno, uopšte ne želite da jedete ništa, ali ako je to često, onda je to siguran znak da duša pati.

#5 Slabljenje libida

Istraživanja su pokazala da je više od 70 odsto depresivnih pacijenata izgubilo seksualno interesovanje kada nisu bili na lijekovima. Ovi pacijenti su takođe izvijestili da je ovaj gubitak interesa mnogo jači od ostatka simptoma.

magazin.novosti.rs

CentralITAlliance / Getty Images via Guliver

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.