Smijeh i kad je teško – to produžava život!

feb 23, 2021 Tajne psihe

Psihološkinja Jennifer Aaker i poslovna savjetnica Naomi Bagdonas napisale su knjigu o smijehu i njegovom uticaju na život.

Knjiga navodi brojna istraživanja koja dokazuju da smijeh poboljšava kvalitet života, ali i da ga može produžiti za osam godina!

U knjizi “Humor, ozbiljno” pojasnile su rezultate istraživanja koje je obuhvatilo 1,4 miliona ljudi u 166 zemalja širom svijeta, a rezultati kažu – smijemo se baš rijetko.

Ustanovile su i da stopa “smijeha” opada nakon 23. godine života ili zapravo na glavnoj tački preokreta u odrasloj dobi, nakon fakulteta.

Jedno od istraživanja iz knjige pokazalo je da se četverogodišnjak smije 300 puta dnevno, dok se četrdesetogodišnjak smije 300 puta svakih 10 sedmica. Takođe, istraživanje dokazuje da zdrav smisao za humor može pomoći i u poslu i u životu.

U knjizi ukazuju na jedno istraživanje iz Norveške koje je 15 godina pratilo više od 50.000 ljudi. Rezultati su pokazali da su oni s izraženijim smislom za humor u prosjeku živjeli osam godina duže od ostalih.

Magazin Travel and Leisure navodi kako su Aaker i Bagdonas prepoznale važnost humora te na Stanford poslovnoj školi pokrenule specijalne časove humora.

klix.ba

FlamingoImages / Getty Images via Guliver

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.