Vuk, medvjed, lav ili dupin: Koji ste vi tip spavača?

Istraživanje je pokazalo da nije svakome potrebno osam sati sna za pravilno funkcionisanje, to zavisi od tipa kojem pripadate - vuk, medvjed, dupin ili lav.

by | 8 Aprila, 2021

Olivia Arezzolo, stručnjakinja za spavanje iz Sydneya, otkrila je nekoliko savjeta za bolji san, ali i jednu zanimljivu činjenicu – nije svima potrebno osam sati sna kako se priča.

Dok je nekima potrebno i devet sati da bi normalno funkcionirali tokom dana, ima onih koji se osjećaju dobro i kada spavaju šest, sedam sati. “Nije svima potrebno isto sati sna, sve ovisi o navikama, ritmu i hronotipovima spavanja kojih je četiri – vuk, medvjed, lav i dupin.”

Lav je neko ko voli otići rano na spavanje i isto tako se rano probuditi, a potrebno mu je manje sna za razliku od vuka i medvjeda.

Vuk voli dugo ostati budan i spavati do 9, 10 sati, a medvjed će se probuditi bez problema već u 7, ali će brzo posegnuti za kafom da se razbudi.

Potpuno se razbude tek oko 10 sati, a već oko 15 osjećaju lagani umor. Nerijetko zato posegnu za nečim slatkim da ih ‘digne’. Inače, čak 55 posto populacije je upravo ovaj hronotip.

Zadnji hronotip, dupin, nema nikakvu rutinu kada je u pitanju spavanje – ponekad spavaju samo 2 sata, ponekad 10. Olivia kaže da u ovome veliku ulogu ima i genetika: “Jedna studija koja se provela nedavno pokazala je da oni koji imaju mutaciju gena DEC2 spavaju u prosjeku 6 sati i 25 minuta – što je oko 2 sata manje od onih koji taj gen nemaju i spavaju 8 sati i 6 minuta.”

Ulogu ima i menstrualni ciklus te promjene godišnjih doba – većina se osjeća umornije tokom zime, prenosi The Sun. “Kvaliteta je bitnija od kvantitete kada je u pitanju spavanje”, kaže Olivia i dodaje da bi se vikendom trebali buditi u isto vrijeme kao i tokom sedmice kako bismo održali zdravu rutinu.

 

vecernji.hr

DedMityay/Getty images via Guliver

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.