5 načina da uspostavite emotivnu ravnotežu

jul 4, 2020 Vodič do zdravlja

Život je pun uspona i padova, a način na koji emotivno reagujete na njih može da utiče na vaše mentalno zdravlje. Stoga vam predlažemo pet strategija za uspostavljanje emotivne ravnoteže. Nije teško, a  sve što vam treba je dobra volja da probate!

1. Ispoljite ono što osjećate!
Potiskivanje emocija može da “izvuče” svu vašu energiju, da naruši emotivne i poslovne veze, kao i da se negativno odrazi na fizičko zdravlje. Zato je neophodno da pričate o onome što osjećate, sa osobom u koju imate povjerenja, ili da zapišete svoja razmišljanja i emocije u svoj dnevnik.

2. Izbrojite do 10!
Kada u afektu uradite nešto što inače ne biste jer vas je neko naljutio, uvrijedio, razočarao… Najbolje je da se distancirate od situacije i izbrojite do deset (ne, ne šalimo se!), prije nego što bilo šta kažete, ili učinite.

3. Tražite pomoć
Većina žena preuzima na sebe previše obaveza. Zato, priznajte sebi da niste superžena i zamolite nekoga za pomoć prije nego što doživite emotivni kolaps!

4. “Pročistite” svoja osjećanja!
Kada vam se čini da ništa ne ide kako treba, postoji realan rizik od pojave anksioznih osjećanja. Da biste to spriječili, zastanite na trenutak i zapitajte se koje lekcije možete da naučite iz tog iskustva i kako ubuduće da izbjegnete takve situacije.

5. Ostanite zdravi!
Veliki fizički i mentalni izazovi mogu da naruše zdravlje, naročito ako ste već iscrpljeni zbog brojnih obaveza i problema. Nemojte da preuzimate previše odgovornosti na sebe, ne preskačite nijedan obrok, hranite se zdravo, spavajte dovoljno i bavite se fizičkom aktivnošću.

Izvor: lepotaizdravlje.rs/Foto: Getty Images

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.