Ako vam kosa rano osijedi ovo mogu biti mogući razlozi

Ako vam je kosa počela sijediti prije nego ste to očekivali, može biti riječ o čestoj situaciji, ali i ukazivati na ozbiljnije zdravstvene tegobe...

by | 28 Avgusta, 2021

Mnogima je kosa počela sijediti u ranoj dobi, a Brightside donosi moguće razloge koji su povezani sa zdravljem.

Nedostatak vitamina B12 – Stručnjaci tvrde kako je nedostatak vitamina B12 među najčešćim uzrocima zbog kojih će vam kosa rano osijediti. To također vodi do stanjivanja i gubitka kose. Kako biste izbjegli takvu situaciju, u prehranu uključite govedinu, jaja, tunjevinu i losos, a možete piti i nadomjestak vitamina B12.

Problemi sa štitnjačom – Problemi sa štitnjačom izravno se preslikavaju na folikule vlasi, kažu stručnjaci koji su istraživali problem. Ako ste rano primijetili sijede ili su se javila odstupanja od uobičajenog stanja, poput krhke ili masne kose, možda je riječ o štitnjači.

Jedete više loše nego zdrave hrane – Nezdrava prehrana možda je krivac za višak sijedih na vašoj glavi. Različite studije su ustanovile da feritin, kalcij, vitamin D3, bakar, cink i željezo održavaju zdravlje kose, kad se pojavi nedostatak neke od tih tvari, kosa postaje sijeda.

Previše stresa – Stručnjaci sijedu kosu u ranoj dobi povezuju i sa stresom. Stres oštećuje ćelije odgovorne za obnavljanje kose koja će zbog toga postati sijeda prije vremena.

Nasljedno stanje – Ako vam je kosa postala sijeda, možda ste to naslijedili od roditelja ili baka i djedova. Dermatolozi kažu kako naša genetika igra važnu ulogu u određivanju trenutka kada će kosa početi sijediti. Ako je neko u porodici rano postao sijed, velika je vjerovatnost da ćete i sami to iskusiti.

Štetne boje i hemikalije – Od šampona do boja za kosu, većina proizvoda može voditi do pojave sijedih. Štetne hemikalije u takvim proizvodima utječu na nivo melanina zbog čega vam kosa gubi prirodnu boju.

Kako spriječiti pojavu sijedih

Gorka je istina da kad jednom osijedi, kosi se više ne može vratiti prirodna boja. No postoje preventivne mjere kojima ćete spriječiti pojavu sijedih. Zaštitite kosu od oštećenja nastalih sunčanjem. Kad izlazite, stavite kapu ili šešir. Izbjegavajte pegle za kosu i fen, a češalj koji koristite trebao bi imati široke zupce. Redovno masirajte kosu kokosovim uljem, a u prehranu uključite kelj, kupus, bademe, sok od mrkve i brokulu.

24sata.hr

triocean/Getty Images via Guliver

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.