Akupunktura rješenje za menopauzu?

by | 13 Marta, 2019

Za mnogo žena, menopauza može da bude veoma težak period sa burnim emotivnim i fizičkim reakcijama. Novo istraživanje, međutim, pokazuje da bi akupunktura mogla da pomogne u ublažavanju simptoma.

Studija koju su sproveli istraživači na Univerzitetu južne Danske utvrdila je da je petosedmični akupunkturni tretman žena u menopauzi ublažio brojne simptome, poput valunga (naleta toplote), poteškoća sa spavanjem, promjena raspoloženja ili razdražljivosti.

Istraživanje je objavljeno u British Medical Journalu, ali stručnjaci ističu da ne mogu da isključe mogućnost placebo efekta, odnosno da su efekti na testiranim subjektima možda bili proizvod autosugestije.

Jedan od predvodnika studije, profesor Frans Boh Valdorf, rekao je da je akupunktura bezbjedna, jednostavna i jeftina procedura, sa malim brojem nusefekata, ali da ne mogu sa sigurnošću da odbace da je olakšanje plod placebo efekta.

“Žene koje budu htjele da pokušaju sa akupunkturom treba da budu informisane o svim trenutnim dokazima i ograničenjima, kako bi mogle da same donesu najbolju odluku”, istakao je Valdorf.

Istraživanje je sprovedeno na 70 žena, od kojih je polovina podvgrnuta akupunkturi, a druga polovina je činila kontrolnu grupu.

Nakon šest sedmica tretmana, žene u akupunkturnoj grupi rekle su da osjećaju poboljšanja na svim poljima, odnosno da su simptomi menopauze blaži u odnosu na žene u kontrolnoj grupi.

Akupunktura je drevna kineska terapija liječenja i otklanjanja bola pomoću tankih iglica, koje se zabadaju u precizno određene tačke na tijelu.

Izvor: rts.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.