Čeka li nas i analni test na koronu?

Ljekari u Kini uveli su analni test na koronu, tvrdeći da je daleko pouzdaniji od PCR testa. Hoće li ovaj neprijatan test ući u široku primjenu?

PCR test na koronu koji mnogi opisuju kao neugodan, mogao bi uskoro postati prošlost. Doduše, zamijenio bi ga još neugodniji test – analni bris.

Nakon nekoliko novih, manjih epidemija, kineski naučnici riješili su da primjene novi test na koronu – analni test. Za njega vjeruju da je pouzdaniji od dosadašnjih briseva nosa i grla. Do sada, testiranje je sprovedeno na nekoliko hiljada ljudi.

Kako izgleda analni test na koronu?

Pamučni tampon veličine 3 do 5 centimetara ubacuje se u rektum. Potom se nekoliko puta rotira, a zatim izvlači i stavlja u posudu za uzorke. Cijeli postupak traje oko 10 sekundi.

Da li je analni test na koronu zaista pouzdaniji?

Ideja kineskih naučnika bazira se na teoriji da se tragovi virusa duže zadržavaju u anusu, nego u respiratornom traktu.

“Kod nekih asimptomatskih pacijenata, već poslije tri do pet dana, nestaju tragovi virusa iz grla i nosa. U digestivnom traktu se zadržava nekoliko dana duže. Ovo znači da analni brisevi pružaju priliku da otkrijemo veći broj prenosnika”, kaže Li Tongceng, viši ljekar iz jedne od kineskih kovid bolnica.

Oni daju primjer osobe od 52 godine sa simptomima korone, uključujući kašalj, kod koje je PCR test bio negativan. Analni test je, međutim, otkrio da čovjek jeste zaražen korona virusom.

Ipak, ljekari uzimaju ove tvrdnje sa rezervom, jer je poznato da Kovid 19 napada prije svega respiratorni trakt. Pristalice PCR testova, ovo navode kao prednost broj jedan nad analnim testovima.

Analni test pouzdaniji kod dece

Ipak, u jednom se pristalice obje vrste testova slažu; analni bris je definitivno pouzdaniji kod djece i beba. Istraživanja su pokazala da se koncentracija virusa u stolici kod djece, bitno razlikuje od one pronađene kod odraslih.

Mane analnog brisa

Za sada nema naznaka da će analni bris ući u upotrebu kod nas. Ljekari sa zapada i dalje smatraju da prednost treba dati testovima koji podrazumijevaju bris nosa i grla. Em su praktičniji, em su, kažu ljekari, sasvim dovoljno pouzdani. Čak i Kinezi smatraju da je široka upotreba brisa nepraktična jer je “metoda nepogodna”.

HEALTH

HEALTH© 2020 HEALTH MEDIA VENTURES INC. SVA PRAVA ZADRŽANA. PREVOD HEALTH US IZDANJA, OBJAVLJENO UZ ODOBRENJE HEALTH MEDIA VENTURES INC. REPRODUKCIJA NA BILO KOJI NAČIN, NA BILO KOM JEZIKU U CJELINI ILI DIJELOM, BEZ PRETHODNE PISANE DOZVOLE JE ZABRANJENA.

Health

retvisual/iStock/Getty via Guliver

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.