Cjepivo protiv koronavirusa možda ćemo inhalirati, umjesto dobijati injekcijom!

by | 16 Septembra, 2020

Britanski naučnici testiraće dvije vodeće vakcine protiv koronavirusa na pacijentima da bi vidjeli da li imaju bolji efekat kada se udahnu, umjesto da se daju injekcijom.

Vakcine koje će biti obuhvaćene testovima biće ona sa Kraljevskog koledža u Londonu i vakcina koja se razvija na Univerzitetu u Oksfordu.

Učesnici studija biće vakcinisani tako što će ih udisati kroz usta.

“Nadamo se da ćemo direktnim ciljanjem ćelija u vazdušnim putevima – uobičajenom mjestu infekcije za respiratorne viruse – indukovati bolji imuni odgovor tijela protiv Sars-kov-2 virusa”, ističe se u saopštenju britanskog Medicinskog istraživačkog saveta.

Doktor Chris Chiu, sa odjeljenja za infektivne bolesti Kraljevskog koledža, predvodi ispitivanja.

Kaže da postoje dokazi da su vakcine protiv gripa u obliku nazalnog spreja pokazale da štite ljude od infekcija i prevencije širenja bolesti, a on i njegove kolege žele da istraže da li i koronavirus može na taj način da se spriječi.

“Trenutnu pandemiju izaziva respiratorni virus koji primarno inficira ljude kroz ćelije na zidovima nosa, grla i pluća. Te površine su specijalizovane da proizvedu drugačije imunološke odgovore, pa je ključno da istražimo da li direktnim ciljanjem tih ćelija možemo da proizvedemo još bolji efekat”, objašnjava Chiu.

Ispitivanja će u prvi mah obuhvatiti 30 učesnika između 18 i 55 godina starosti.

Istraživanje će početi nekoliko dana nakon nastavka treće faze kliničkih ispitivanja oksfordske vakcine, koja su bila prekinuta zbog nusefekata učesnika.

Izvor: rts.rs Foto: Guliver/Getty Images

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.