Evo zašto se “udebljate” tokom menstruacije…

jul 28, 2020 Vodič do zdravlja

Radite sve kako treba – trenirate, zdravo se hranite, pijete tečnost, a vaga vas je iznenadila i pokazala više kilograma nego prije sedam dana, a odjeća vas steže… Panika!

Polako, razmislite, ako se sve ovo dešava otprilike sedam dana prije očekivane menstruacije, višak kilograma možete da pripišete, na primjer, zadržavanju vode u tijelu. Ovaj proces započinje pet dana prije početka menstruacije, ali sve se vraća u normalu nakon što ona počne, poručuju ginekolozi.

Evo zašto se “udebljate” tokom menstruacije

Hormonalne promjene

Jedan krivac je progesteron koji je neophodan u ranoj fazi trudnoće. Naime, kada dobijete menstruaciju i ne dođe do začeća, nivo progesterona se smanji, a kao sporedna pojava svaka ćelija u vašem organizmu zadržava dodatnu mikroskopsku kap vode. Rezultat je povećanje tjelesne težine.

Da li ste znali da tada možete da se ugojite od pola kilograma do pet?

Problemi s probavom

Dovoljna je jedna riječ – nadimanje. Ali, da stvari budu komplikovanije, ono nije jedini gastrointestinalni problem koji utiče na povećanje tjelesne težine. I fluktuacije hormona prije i za vrijeme menstruacije mogu takođe da dovedu do zatvora ili čak dijareje kod mnogih žena.

Ove promjene hormona mogu uticati na brzinu i funkciju probavnog trakta, a zauzvrat mogu prouzrokovati zatvor.

Želja za određenom hranom

Osim nadimanja i zadržavanja vode, vaši hormoni mogu da utiču i na žudnju za određenim namirnicama koje pospješuju nastanak prva dva problema.

Kako biste izbjegli sve to, nekoliko dana prije menstruacije se posebno fokusirajte na održavanje zdravih životnih navika.

Izvor: lepotaizdravlje.rs Foto: Guliver/Getty Images

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.