Imate problema sa spavanjem? Možda ne uzimate dovoljno magnezijuma!

maj 26, 2020 Vodič do zdravlja

Ako ste ikad iskusili problem u vidu nedostatka sna, znate koliko ozbiljan može da bude. Otežano padanje u san, teško zadržavanje sna u kontinuitetu i generalna poteškoća sa opuštanjem mozga zbog odmora, nisu zanemarljivi problemi. Možda ste već i koristili neke preparate na biljnoj bazi koji su obećavali djelotvornost, ali da li ste razmotrili nekad mogućnost da je problem u nedostatku magnezijuma?

Ovaj mineral igra važnu ulogu u brojnim tjelesnim funkcijama. Zadužen je za optimalno fukncionisanje metabolizma, regulaciju šećera u krvi, zdravlje kostiju, a između ostalog doprinosi funkciji živaca i mišića. I svakako, igra presudnu ulogu kada je san u pitanju.

Da li magnezijum stvarno može da poboljša kvalitet sna?

Prema posljednjim istraživanjima dokazano je da može. Pre svijega, njegova uloga je u tome da vam omogućava uzimanje proteina i pretvaranje istih u hemikalije koje vam pomažu da se osjećate pospano. Magnezijum pomaže i pri smirivanju nervnog sistema, podstičući njegovu efikasnost. Osim toga on opušta mišiće i nerve zbog čega u velikoj mjeri doprinosi kvalitetu sna. Takođe, magnezijum je odgovoran i za održavanje nivoa neurotransmitera koji su odgovorni za “isključivanje” budnosti.

Koje su druge dobiti magnezijuma?

Magnezijum utiče na povećanje nivoa dopamina u tijelu, koji je odgovoran za vaše dobro raspoloženje. Takođe ako patite od čestih migrena, magnezijum u velikoj mjeri može da ih olakša. Posebno je preporučljiv ženama koje pate od simptoma uzrokovanih PMSom.

Kako može doći do gubitka magnezijuma u organizmu?

Magnezijum se u najvećoj mjeri unosi u organizam preko ishrane. Osobe čija ishrana nije uravnotežena vrlo vjerovatno će iskusiti njegov nedostatak. Određene bolesti crijevnog trakta i prečesta upotreba laksativa mogu dovesti do gubitka magnezijuma.

Izvor: Women's Health/Ženski magazin Foto: Guliver/Getty Images

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.