Istraživanja: Gubitak mirisa i okusa moguće je vratiti treniranjem

Gubitak čula okusa i mirisa česta su posljedica koronavirusa i iako još uvijek nema zvaničnog izvještaja zbog čega se to dešava, istraživanja su pokazala da se te posljedice mogu umanjiti ni manje ni više nego treniranjem...

by | 18 Maja, 2021

Vrlo česta posljedica oboljenja od koronavirusa je gubitak ili iskrivljenje okusa i mirisa. Iako se još uvijek ne može sa sigurnošću potvrditi zbog čega dolazi do toga, mnogi naučnici istražuju sve aspekte povezanosti virusnog oboljenja sa gubitkom navedenih čula.

Otorinolaringologinja Caroline Huart iz Bruxellesa kaže da su moguća dva razloga. Neka istraživanja pokazala su da virus pogađa ćelije koje zatvaraju olfaktorne živce, koji su odgovorni za mirise, a druga mogućnost je da virus napada same živce, pa SARS-CoV-2 prodire direktno u Bulbus olfactorius, posrednika između nosa i mozga.

Potpuni gubitak okusa i mirisa naziva se anosmija, a iskrivljenje parosmija. Dobra vijest je da se i jedno i drugo stanje mogu popraviti – treningom!

Istraživanja su pokazala da škola mirisa, odnosno treniranja, zaista daje pozitivne učinke. Ono što preporučuju je svakodnevno mirisanje raznih stvari – kafa u zrnu, limun, ruže, začini, omiljeni parfemi – i to zatvorenih očiju. Doktorica Huart kaže da je, ma koliko vam mirisi bili neugodni ili nepostojani, važna koncentracija i upornost. Preporučuje ovaj trening dva puta dnevno, prenosi DW. Iako možda, kod onih koji pate od anosmije, mirisi i okusi neće biti intenzivni kao prije, mnogi pacijenti kažu da se ipak nešto vratilo što je u svakom slučaju bolje od potpunog gubitka.

vecernji.hr

microgen/Getty Images via Guliver

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.