Istraživanja: Koliko je zdravo spavati na stomaku?

by | 7 Novembra, 2020

Ako ste od onih koji vole spavati na stomaku, onda obavezno pročitajte najnovija istraživanja medicinskih stručnjaka prema kojima to i nije baš najbolja opcija za vaše zdravlje. 

Medicinski stručnjaci jednoglasno se slažu da bi spavanje na stomaku moglo dovesti do raznih kratkoročnih i dugoročnih zdravstvenih problema. Prema Alexu Savyju, certificiranom treneru za spavanje i osnivaču SleepingOceana, “spavanje na stomaku smatra se najmanje zdravim položajem iz niza razloga.”

Neurolog, stručnjak za spavanje i medicinski savjetnik za WhatAsleep dr. Pietro Luca Ratti objašnjava da “kratkoročno možete osjetiti bol već nakon jedne noći spavanja na stomaku, ali dugoročno to može dovesti do više ozbiljnih problema”. Prema jednom istraživanju iz 2012. godine, na stomaku spava oko 16 posto ljudi, dok većina (74%) spava na jednoj od strana. Ako ste u ovoj prvoj grupi, riskirate brojne zdravstvene probleme, piše bestlifeonline.com.

“Većina problema koji proizilaze iz spavanja na stomaku rezultat su pozicioniranja kičme”, kaže Savy. “Kada ležite na stomaku, kičma gubi svoju prirodnu krivulju i može iskusiti napetost ili naprezanje. Patiti mogu i leđni mišići, što ujutro može uzrokovati bolove u leđima”.

Spavanje na stomaku također može uzrokovati “hiperlordozu ili prekomjerno lučenje citokina lumbalne kičme”, kaže fizioterapeutkinja Kristen Gasnick. Taj položaj tijela, kaže, stavlja “povećani pritisak na donji dio leđa”.

“To uzrokuje pojačanu bol u leđima, posebno za stanja poput kičmene stenoze i spondilolize.” No to nije sve, jer moguća su i oštećenja vrata. “Da biste mogli disati ležeći na stomaku, vrat morate okrenuti na jednu stranu. To stvara pritisak i stavlja ga izvan poravnanja s vašom kičmom”, dodaje Savy.

Ratti kaže da spavanje na stomaku također “vrši veći pritisak” na vaše srce i pluća. Healthline kaže da je hernija diska još jedan rizik koji dolazi sa spavanjem na stomaku. Hernija diska je “kad dođe do puknuća želatinoznog diska između vaših kralježaka. Kad se ovaj gel ispupči s diska, to može iritirati živce”, napominju.

Kako smanjiti štetu spavanja na stomaku?

Ako uprkos svim upozorenjima i dalje želite spavati na stomaku, možete koristiti jastuke kako bi ublažili štetu. Gasnick preporučuje stavljanje jastuka ispod nogu, kako bi se smanjilo prekomjerno poravnanje kičme. Lombardo dodaje kako nije loše staviti jastuk ni ispod bokova kako biste “držali donji dio leđa u neutralnijem položaju”.

 

index.hr

Getty Images

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.