Jedete prebrzo? Da li je to zdravo?

by | 1 Februara, 2022
Jedete prebrzo? Da li je to zdravo?

Uvijek završite obrok brže od ostalih? Dakle, jedete prebrzo! Da li je to zdravo?

Brzim jedenjem rizikujete više od loše probave. Sve je veći broj naučnih istraživanja koja brzo jedenje povezuju s gojaznošću. Nova studija Univerziteta Hiroshima ističe vezu i s metaboličkim sindromom (u pitanju je grupa faktora rizika, uključujući višak masnog tkiva u predjelu stomaka, srčana oboljenja, insulinsku rezistenciju, dijabetes…).

Jedete prebrzo? Da li je to zdravo?

Veliki zalogaji plus brzo gutanje i rezultate je da enzimi ne stižu da “podmažu” hranu i “razbiju” je na manje dijelove prije nego što dospije u želudac. Takođe, oni koji brzo jedu, gutaju puno vazduha a to može da izazove gasove i nadutost. Hranu je prije gutanja potrebno dobro prožvakati, a to može biti od tri do deset puta prije nego što je progutamo!

Ali, šta ako brzo jedete zdravustandret hranu?

Čak i u tom slučaju, ukoliko nutrijenti prebrzo ulaze u krvotok, to može izazvati nagli skok insulina i zavarati hormon sitosti, koji neće na vrijeme prenijeti poruku mozgu da ste siti.

Pročitajte i… Svjesno jedenje – da budemo fit i zdravi!

Postoje li neki trikovi koji nam mogu pomoći da usporimo? Svaki zalogaj žvaćite sve dok ne postane sasvim kašast – to će povećati broj kalorija koje sagorijevate tokom probave. A možete i malo da se zabavite: pokušajte da držite viljušku u ruci koja vam nije dominantna ili da jedete štapićima.

ljepotaizdravlje.ba

standret / iStock via Getty Images Plus

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.