Jeste li znali: Spavanje bez jastuka ima mnoge prednosti

by | 12 Marta, 2021

Pronaći pravi jastuk za spavanje mnogima zadaje glavobolje, pa tako su uvijek u potrazi za tanjim, debljim, manjim ili većim… Dok jedni tragaju za savršenim jastukom ima i onih koji naprosto mogu bez problema zaspati bez jastuka, što, vjerovali li ili ne, ima brojne koristi, a evo i koje: 

1. Smanjuje bolove u leđima

Neki jastuci mogu dovesti do neprirodnog položaja za spavanje, a podrška koju pružaju ne traje dugo. Kada spavate bez njih, kičma se može odmoriti, a tijelo je u prirodnom položaju.

2. Pomaže kod bolova u vratu

Većina jastuka vam ne omogućuje da spavate u prirodnom položaju. Naprotiv, mogu čak pogoršati držanje tokom spavanja. Dugotrajno savijanje vrata na bilo koji način izazvat će nelagodu, a prečvrsti ili premekani jastuci mogu dovesti do bolova u vratu.

3. Sprječava glavobolju

Ako se budite s glavoboljom možda je kriv vaš jastuk. Previsoki jastuci uzrokuju napetost u vratnim mišićima zbog čega se mogu pojaviti jutarnje glavobolje.

4. Može ublažiti stres

Neudobno spavanje izazvano jastukom može utjecati na poremećeni san. Tijelo tako ima manje vremena za mnoge važne funkcije koje obavlja, a stalni nedostatak sna može utjecati na vaše raspoloženje.

5. Može biti dobro za kosu

Ako se ujutro budite sa suhom i zamršenom kosom, to može biti zbog jastuka. Jastučnice također mogu upiti ulja s  kose, čineći je suhom i lomljivom, piše Bright Side.

24sata.hr

Chinnapong/Getty via Guliver

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.