Kako da pomognete organizmu da izbaci višak tečnosti?

nov 20, 2020 Vodič do zdravlja

Tečnost je neophodno unositi u organizam, potrebna nam je za normalno svakodnevno funkconisanje. Međutim, postoje namirnice koje pospješuju zadržavanje tečnosti u organizmu. Njih treba izbjegavati ili kontrolisano konzumirati.

Svega po malo, to je univerzalna formula koja nikako ne može da vam škodi. Kad jedete bilo koju namirnicu ili svoje omiljeno jelo, neopodno je da znate koliko tečnosti sadrži i kako će to uticati na vaš organizam.

Koliko god so poboljšava ukus hrane, toliko može štetno da djeluje na organizam. Prekomjerno slana jela nikako nisu poželjna jer so zadržava tečnost u organizmu. Otud se javlja problem s bubrezima, otok ispod očiju, nadutost i loše varenje.

Jedite dosta mliječnih proizvoda, to je tvrdnja koja ima opravdanje samo ako nemate gasove nakon pojedene porcije kajmaka, kriške sira ili porcije jogurta. Ako spadate u ovu kategoriju ljudi, vi umjereno treba da konzumirate mliječne proizvode jer vaš organizam nema enzime koji bi ih svarili, tačnije, laktoza (mliječni šećer) vam predstavlja problem. Upravo zato mliječni proizvodi treba umjereno da se nađu na vašem stolu.

Ako Englezi dan završavaju jabukom to znači da će imati zdravo srce, tako kaže jedno istraživanje. Međutim, i jabuke mogu da budu problem. Nutricionisti savjetuju jednu do dvije dnevno jer i jabuke utiču na zadržavanje tečnosti u organizmu.

Kupus, brokule, kelj, grašak i karfiol sadrže šećere koji se teško vare, zadržavaju tečnost pa se zato javljaju gasovi. Dakle, i ove namirnice treba umjereno konzumirati.

Grah u svom sastavu ima 21 aminokiselinu a za dnevno normalno fukcionisanje organizma potrebno je 24. To je dovoljan razlog da grah jednom sedmično (makimalno dva puta) uvrstite u svoj jelovnik. Ne preporučuje se dodavanje sode bikarbone (ona je laksativ) jer se tom prilikom uništavaju velike količine vitamina B grupe, koje grah sadrži. Treba da znate i to da grah sadrži šećer koji se teško vari pa se zato ne preporučuje česta upotreba.

Foto: Guliver/Getty Images

ljepotaizdravlje.ba

Getty via Guliver

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.