Kako se vagina mijenja s 30, 40, 50 godina…

Promjena, sazrijevanje i starenje normalni su procesi koji se odigravaju u našim tijelima od rođenja pa do smrti. Baš kao i svaki drugi dio tijela, tako se, s godinama, mijenja i vagina.

by | 16 Aprila, 2021

Osim što u školi na časovima biologije učimo ponešto o stidnim dlačicama i menstrualnom ciklusu, to je manje-više sve što, tokom formalnog obrazovanja, saznajemo o ženskom polnom organu i promjenama koje se na njemu dešavaju tokom života. A naravno, baš kao što se svaki drugi dio tijela mijenja i stari, tako se s godinama mijenjaju i vulva i vagina, te ova tema zaslužuje da o njoj znamo više.

Iako su vulva, spoljašnji dio ženskih genitalija, i vagina, unutrašnji dio, dva različita dijela tijela, oni tokom životnog ciklusa rade kao jedna cjelina. Ovi intimni dijelovi tijela stare u isto vrijeme, na sličan način, u skladu s hormonalnim promjenama kroz koje žena prolazi tokom života.

Kako se vagina mijenja s godinama?

U 20-im

Do 20. godine života, većini vagina i vulva više nisu nepoznanice kakve su bile u tokom puberteta. U 20-im godinama života imamo optimalan nivo estrogena u tijelu, pa je vagina elastična, a koža vulve je osjetljiva, te je sklonija gljivičnim infekcijama. U ovom dobu, mnogo žena je seksualno aktivno, a samim tim i podložnije polno prenosivim bolestima. Zbog toga se savjetuje, prije svega, upotreba prezervativa, korišćenje pH neutralnih preparata za intimnu njegu i redovni, godišnji ginekološki pregledi.

Vagina tokom i nakon porođaja

Prema statistikama, žene danas prvo dijete dobijaju, u prosjeku, sa 26,3 godine. Ali, uprkos tome koliko godina imate, važno znati kako porođaj utiče na vaginu i vulvu.

Prema istraživanjima, 30% žena koje su se porodile vaginalno doživjele su neku vrstu oštećenja tkiva i mišića vagine i karličnog dna. Ma koliko vagina bila elastična, i ona ima svoj maksimum, a tokom porođaja, ukoliko se rastegne previše, dolazi do pucanja. Ipak, bez panike – to se dešava mnogim ženama i kasnije se može sanirati i držati pod kontrolom. Period iscjeljenja kreće se od šest do 12 sedmica. Dno karlice može i da oslabi tokom porođaja i trudnoće. Međutim, to se takođe može popraviti čuvenim Kegelovim vježbama.

U 30-im

Bez obzira na to da li ste se dosad porađali ili ne, trebalo bi da počnete da radite tzv. Kegelove vježbe. One jačaju mišiće karličnog dna, koji su potpora vagini, materici, bešiki i crevima. Ukoliko se izvode pravilno i kontinuirano, možete spriječiti inkontinenciju uzrokovanu porođajem, starenjem i gojaznošću. Kegelove vježbe imaju takođe i benefite kada su seksualni odnosi u pitanju.

Uz sve ovo, žene u 30-im godinama koje koriste kontraceptivne pilule, mogu da imaju simptome suhoće vagine, što je sasvim normalna pojava pri upotrebi ovih pilula.

U 40-im

Perimenopauza može da se javi već tokom 30-ih godina, ali najčešće počinje u 40-im. Uglavnom traje između četiri i osam godina. U ovom periodu, nivoi estrogena su neregularni, što uzrokuje suohvoću vagine i povećava rizik od vaginalnih infekcija.

U 50-im

U prosjeku, menopauza se javlja u 51. godini. To je period kada jajnici prestanu da proizvode estrogen, što znači da se umanjuju rezerve ženskih hormona. Neki stručnjaci pacijentkinjama savjetuju da u ovom periodu koriste zamensku hormonsku terapiju, kako bi se lakše nosile s simptomima menopauze, među kojima je i suhoća vagine. U ovom periodu, zbog manjka estrogena koji hidrira vaginu, ona postaje suha, bleda, dehidrirana, a može se javiti i svrab. Stručno, ova pojava naziva se vulvalno-vaginalna atrofija. Ipak postoje lubrikanti poput gelova i ulja koji umanjuju suhoću vagine, ali potrebno se posavjetovati se s stručnjakom.

Iako vagina i vulva tokom života prolaze kroz velike promjene, uvek postoje načini kako da riješite problem ili da umanjite neprijatnost. Najvažnije je da o svemu što vas muči otvoreno razgovarate sa izabranim ginekologom.

lepotaizdravlje.rs

Cliff Booth via Pexels

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.