Konzumacija kafe i pozitivni efekti na mozak

Još jedna studija ukazuje na pozitivne efekte konzumacije kafe... Evo o čemu je konkretno riječ

by | 16 Maja, 2021

Ako pijete kafu, sigurno smatrate da vas ništa ne može bolje razbuditi. Novo istraživanje posmatralo je aktivnost mozga kako bi otkrilo da li kafa utiče na povezanost mozga na načine koji nikada ranije nisu bili tako pažljivo ispitivani.

Neuroradiolog Nuno Sousa, predsjednik portugalskog Medicinskog fakulteta Univerziteta Minho, vodio je studiju koju je sponzorisao Institut za naučne informacije o kafi. Sousa i njegov istraživački tim koristili su funkcionalnu magnetnu rezonancu ili fMRI za praćenje krvotoka mozga i aktivaciju neurona među grupom osoba koje piju kafu u poređenju s grupom osoba koje ne piju kafu u tri države.

“Ovo je prvi put da je efekat redovnog pijenja kafe na naš mozak proučen s ovim nivoom detalja”, piše Sousa u studiji.

Kao rezultat toga, Sousa i njegov tim otkrili su da zaista postoji veza između pijenja kafe i efikasnijeg i korisnijeg obrasca veza s obzirom na motoričku kontrolu i budnost. Drugim riječima, ako se osjećate budnije nakon što popijete jutarnju kafu, ovo istraživanje potvrdilo je da napitak ima te učinke na vaš mozak, piše Eat This.

Štaviše, istraživači su takođe otkrili dinamičnu aktivnost u nekoliko područja mozga koja ukazuju na to da kafa može povećati sposobnost učenja i fokusiranja, kao i obradu i čuvanje uspomena.

Tu je još jedna veza koju su istraživači otkrili, a to je možda manje iznenađujuće. Mozak učesnika studije pokazao je viši stepen stresa nakon što su popili kafu.

Čini se da studija nije istraživala da li je kafa ili jednostavno kofein ono što je donijelo ove prednosti, ali da li je to uopšte važno za ljubitelje kafe?

klix.ba

Daria Yakovleva via Pixabay

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.