Med bi mogao postati sigurnija i dostupnija alternativa antibioticima

by | 20 Augusta, 2020

“Med je učinkovitiji u ublažavanju simptoma prehlade i gripe od uobičajenih komercijalnih lijekova i sigurno bio mogao biti  sigurnija, jeftinija i dostupnija alternativa antibioticima” – potvrdili su naučnici, a prenosi CNN.

Oni su ohrabrili doktore da razmotre preporučivanje meda pacijentima umjesto da im propisuju antibiotike, koji mogu izazvati nuspojave, a može doći i do rezistencije na antibiotike u slučaju njihovog prekomjernog korištenja. Med se odavno koristi kao kućni lijek za kašalj, ali njegova učinkovitost nije bila dovoljno istraživana.

 Naučnici sa Univerziteta Oxford analizirali su postojeće dokaze da bi saznali kako med utječe na simptome infekcije gornjeg respiratornog sistema.

– Med je bio bolji od uobičajene skrbi u ublažavanju simptoma infekcija gornjeg respiratornog sistema. On pruža široko dostupnu i jeftinu alternativu antibioticima. Med bi mogao pomoći u naporima da se uspori širenje antimikrobne rezistencije, ali su potrebna daljnja placebom kontrolirana kvalitetna ispitivanja – napisali su oni u stručnom časopisu BMJ Evidence-Based Medicine.

Naučnici su prikupili rezultate 14 studija, od kojih su u devet bila uključena samo djeca. Većina je uspoređivala med s konvencionalnijim liječenjem kao što je uzimanje bezreceptnih lijekova. Prethodna istraživanja zaključila su da med ubija bakterije. Studije su pokazale da je učinkovit protiv desetaka sojeva, uključujući E. coli i salmonelu.

Pokazalo se da su posebna vrsta meda s Novog Zelanda, nazvana manuka, i malezijski med tualang dobri u borbi protiv stafilokoka i probavne bakterije H. pylori koja izaziva čireve na želucu.

Izvor: 24sata.hr/Foto: Getty Images