Neadekvatna higijena čest je uzrok ginekoloških problema

Iako zahtijeva drugačiji pristup od svakodnevne higijenske rutine, o intimnoj higijeni se ne govori mnogo. O važnosti higijene intimnog područja objasnila je dr. Hana Štimjanin, specijalista ginekologije i akušerstva

by | 27 Avgusta, 2021

Neadekvatna higijena intimnog područja čest je uzrok ili jedan od uzroka razvoja mnogih ginekoloških problema poput bakterijske vaginoze, gljivične infekcije, iritacije i suhoće stidnice.

 

Suprotno uvriježenom mišljenju, u navedenim slučajevima uzrok problema je neprimjerena, ali i pretjerana higijena koja često donosi mnogo više štete nego koristi za zdravlje intimnog područja. Pod pretjeranom higijenom misli se na čestu primjenu neadekvatnih agresivnih sredstava kao što su kupke za tuširanje za njegu intimnog područja.

Vaginalna mikroflora: Čak ni u optimalnim okolnostima vaginalna mikroflora nije uvijek istog sastava, međutim u optimalnim uslovima fiziološki okoliš vagine zdrave žene čine brojne bakterije roda Lactobacillus. To su nepatogene bakterije odgovorne za stvaranje mliječne kiseline koje, uz znatno snižavanje pH vrijednosti fiziološkog okoliša sluznice, sprečavaju razmnožavanje drugih patogenih mikroorganizama (raznih bakterija i gljivica).
Različiti faktori mogu dovesti do poremećaja vaginalne mikroflore, a prije svega važan faktor je neadekvatna higijena intimnih područja. Upotreba alkalnih sapuna i gelova za tuširanje nije adekvatna za primjenu na intimnom području, jer su sapuni namijenjeni njezi i higijeni kože koja ima drugačiji pH u odnosu na intimno područje. Njihovom upotrebom, pH intimnog područja se povećava čime se stvara pogodno tlo za razvoj patogenih mikroorganizama, pa može doći do razvoja infekcije. Zbog toga je važno intimno područje tretirati vodom ili sapunima i sredstvima namijenjenim njezi intimnog područja, sa odgovarajućom pH vrijednosti.

Promjena hormonskog statusa žene (trudnoća, menopauza), narušen imuni sistem, te primjena antibiotske terapije predstavljaju neke od najčešćih uzroka disbalansa mikroflore intimnog područja. U slučajevima kada je narušena ravnoteža vaginalne mikroflore gubi se njena funkcija prirodne zaštite, raste pH vrijednost, što rezultira umnožavanjem patogenih bakterija. Iako se narušavanje uravnoteženosti vaginalne flore, a time i nastanak bakterijske vaginoze može dogoditi u bilo kojem životnom razdoblju, najčešće se javlja u reproduktivnoj dobi žene, jer je žena već od prve menstruacije izložena promjenama, posebno početkom aktivnog seksualnog života.

Često se javlja i kao posljedica hormonalnih promjena tokom menstrualnog ciklusa ili uzimanja kontraceptiva, a pojavljuje se i u trudnoći (trudnoća i dojenje stanja su u kojima je žena
iznimno osjetljiva na infekcije), postmenopauzi, kao i u slučaju nekih bolesti (npr. dijabetes, infekcije genitalnog sistema – cervicitis, endometritis, piometra) ili kao nuspojava liječenja
kortikosteroidima.

Bakterijske infekcije: Vaginalne infekcije mogu uzrokovati bakterije, gljivice, virusi i paraziti, a često su infekcije i mješovite. Infekcije visoke učestalosti kod žena reproduktivne dobi jesu bakterijske infekcije. Zbog toga je važno da se vodi računa o normalnom balansu vaginalne mikroflore prije svega higijenom, te da se taj balans održava kroz održavanje pH vrijednosti vaginalnog područja na fiziološkom nivou od 3,8-4,5.

Korištenjem prilagođenih preparata za intimnu higijenu, na prirodan način se štiti zdravlje žena. Takvi preparati trebaju sadržavati mliječnu kiselinu koja reguliše pH, odnosno kiselost i druge njegujuće i protivupalne sastojke, poput pantenola, alantoina i sl. Na tržištu su sada dostupni Beliema proizvodi u vidu kupke i kreme za intimno područje koji adekvatno tretiraju žensko intimno područje. Beliema kupka u svom sastavu ima i lokalni antiseptik, što je posebno pogodno, dok krema pomaže kod iritacija i blažih infekcija, sadrži vitamin E i hijaluronsku kiselinu koji pomažu održavanju vlažnosti, što je korisno i ženama u menopauzi.

 

Pripremila: I. Kunovac/PR

PR

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.