Propolis, čudo prirode: Ubija viruse, bakterije i podmlađuje!

by | 15 Januara, 2020

Propolis je mješavina smolastih sastojaka (pupoljaka ili kore drveća) koji se luče tokom proljeća i ljeta. Sadrži više od 300 različitih jedinjenja, 22 minerala i 7 vitamina.

Naučnim istraživanjima utvrđeno je da djeluje protiv virusa, gljivica i bakterija te je snažan antioksidans. To je posebno važno imati na umu sad kad je “zavladao” virus gripe, objašnjava apiterapeutkinja dr Gordana Hegić. Propolis ne dopušta gljivicama i virusima da se razmnože te tako sprečava bolesti.

“Brojna naučna istraživanja propolisa dokazala su da je antibakterijsko djelovanje jače izraženo na gram-pozitivne bakterije (streptokok, stafilokok), nego na gram-negativne mikrobe (Salmonella, Escherichia coli, Proteus spp., Pseudomonas aeruginosa…). U slučaju kad direktno ne djeluje na gram-negativne bakterije, u organizmu stvara zaštitu od upale koje one izazivaju. Efekat mu je slabiji od antibiotika, ali je manje toksičan, ne izaziva rezistenciju i ne oštećuje normalnu crijevnu mikrofloru”, objašnjava Hegić.

Osim toga, ovaj dar biljaka i pčela uklanja i bolove, a kao antioksidans popravlja posljedice starosti, bolesti i liječenja te pomlađuje. Smanjuje i nivo slobodnih radikala te sprečava oksidativni stres.

“Ta čudesna tvar ima više od 300 dosad znanstveno utvrđenih ljekovitih jedinjenja. Tinktura propolisa ne samo da dezinfikuja rane, nego i efikasno zaustavlja krvarenje, umanjuje bol, a smolastim sastavom djeluje kao flaster. Zato savjetujem da ga ima svaki kuhar u kuhinji i majstor u radionici kao sredstvo hitne samopomoći, jer mjesta su to čestih povreda koje se, do dolaska ljekaru, zaliju propolisom”, tvrdi pčelarka i članica apiterapijskog društva mr Jadranka Luketa Marković.

Osim toga, ublažava bolno grlo pa ga treba nakapati na kocku šećera i dugo otapati u ustima ili na komadiću kruha ako imate povišeni šećer. Dužom upotrebom podiže imunitet i jača odbrambene snage organizma, a naučno je dokazano i da sinergijski djeluje s nekim antibioticima. Ako ga koriste djeca u obliku tinkture, može se ostaviti da alkohol ishlapi.

“Naučna istraživanja na miševima dokazala su da propolis sprečava pojavu i metastaziranje raka, u terminalnoj fazi produžave život miševa, te antioksidacionim djelovanjem može umanjiti negativna djelovanja hemoterapije”, objašnjava Jadranka Luketa Marković.

Još zanimljivosti o propolisu, kako saznati da li su vam djeca alergična na propolis i top-pet savjeta za njegovu upotrebu pročitajte na sljedećoj strani…

Stradivarijeve violine i mumije

Propolis pčele stvaraju od biljnih smola. Životinjske uljeze koji uđu u košnicu pčele ubiju te “propolizuju” da u njoj ne trunu. I mumije su se nekad radile s propolisom, kao i gudački instrumenti. Čak je i Stradivari svoje violine bojio propolisom.

Jesu li djeca alergična?

Želite li isprobati jesu li vaša djeca alergična, nakapajte im kapljicu ili dvije tinkture propolisa na podlakticu ili potkoljenicu. Ako se u roku od 48 sati ne pojave crvene mrlje ili osip, dijete ga može slobodno koristiti.

Top 5 savjeta za upotrebu propolisa i samopomoć:

#1 Bradavice Četiri sedmice mažite kurje oko propolisom. Prije mazanja, dobro operite kurje oko toplom vodom i neutralnim sapunom, a potom namažite švedskom gorčicom i ostavite da se osuši.

#2 Opekotine Kod opekotina se najbolji efekt postiže upotrebom hidratantne propolis kreme lokalno, a 10-15 kapi 30%-tne otopine propolisa preporučuje se uzimati oralno.

#3 Podiže imunitet Duže uzimanje tinkture ili sirovog mljevenog propolisa u medu, na kocki šećera ili na korici kruha podići će imunitet te zaštititi od mnogih virusnih, bakterijskih i gljivičnih bolesti.

#4 Daje snagu Med s propolisom otopljen u ustima pred spavanje može ubrzati i olakšati san. Fruktoza iz meda koja se deponuje u jetri i postupno otpušta djeluje na nivo šećera u krvi i održava ga “stabilnim”.

#5 Dječji bomboni Alkoholnu otopinu propolisa nakapajte na kockice šećera prekrijte gazom i ostavite nekoliko dana na sobnoj temperaturi da alkohol ispari i dobili ste propolis bombone za djecu.

IZVOR: 24SATA.HR

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.