Utiče li vakcina protiv korone na mensturalni ciklus?

Istraživači počinju s ispitivanjem da li vakcine protiv koronavirusa mogu da utiču na menstrualni ciklus!

by | 10 Maja, 2021
menstrualna čašica

Kako Independent navodi do sada nije utvrđena veza između poremećaja ciklusa i primanja bilo kakve vakcine, nevezano za Covid-19.

Vakcine su dizajnirane da aktiviraju naš imunološki sistem, a neki stručnjaci su se pitali može li to privremeno poremetiti menstrualni ciklus.

Do sada su izvještaji o nepravilnim krvarenjima bili anegdotski, zbog čega je teško utvrditi bilo kakve veze s vakcinama, jer bi promjene mogle biti rezultat drugih faktora, uključujući stres, ishranu i životne navike. Nedostaje i podataka koji prate promjene menstrualnih ciklusa nakon vakcinacije generalno.

Ako se ipak utvrdi veza između vakcina i kratkoročnih promjena u krvarenju, stručnjaci kažu da to nije dovoljno dobar razlog da se izbjegne vakcinacija.

“Prednosti primanja vakcine sigurno premašuju trpljenje jednog teškog ciklusa, ako su zaista povezani”, rekla je dr Mary Jane Minkin, ginekološkinja i profesorica na Medicinskom fakultetu Univerziteta Yale.

Istraživači su nedavno pokrenuli istraživanje kako bi započeli prikupljanje podataka o ovom problemu.

“Međutim, nalazi neće utvrditi postoji li veza između vakcine protiv Covid-19 i menstrualnih promjena, ali mogli bi pomoći u formiranju temelja za daljnja istraživanja”, rekla je Katharine Lee, jedna od istraživačica sa Washington Univerziteta u St. Louisu.

Doktor Jen Gunter, ginekolog iz San Francisca, rekao je da je veza moguća, jer sluznica materice koja se proliva tokom menstruacije sadrži imune stanice koje pomažu u zaštiti materice.

Takođe, nema dokaza da bilo koja vakcina, uključujući ovu protiv Covida-19, utječe na plodnost, prema američkom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti i Američkom koledžu opstetričara i ginekologa.

Independent / klix.ba

Nataliya Vaitkevich via Pexels

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.