Vaginalna suhoća – saznajte zašto se javlja i kako se liječi

Vaginalna suhoća ne pogađa samo žene u menopauzi. Mogu je imati i mlađe žene, a sa sobom donosi neugodan osjećaj i bolne spolne odnose.

by | 26 Marta, 2021

Vaginalna suhoća pogađa i mlade žene, a šta dovodi do tog problema?

Tanak sloj vlažnog prekrivača prekriva stijenku rodnice. Ova vlaga osigurava alkalno okruženje u kojem spermiji mogu preživjeti i putovati u svrhu spolne reprodukcije. Vaginalni sekreti takođe podmazuju vaginalni zid i smanjuju trenje tokom spolnog odnosa. Promjene u proizvodnji hormona, koje dolaze u paketu sa starenjem, mogu prouzrokovati stanjivanje vaginalnog zida.

Tanji vaginalni zidovi znače i manje ćelija koje izlučuju vlagu što može dovesti do vaginalne suhoće.

Ipak, iako su hormonalne promjene najčešći uzrok suhoće rodnice, nisu jedini uzrok.

Šta se dešava u slučaju vaginalne suhoće?

Suhoća vagine, odnosno rodnice može uzrokovati nelagodu u predjelu rodnice i zdjelice. Osim toga, suhoća može uzrokovati i osjećaj žarenja, gubitak želje za seksom, bol tokom spolnog odnosa, lagano krvarenje nakon odnosa, otečenost, infekcije urinarnog trakta koje ne prestaju ili se ponavljaju, vaginalni svrab i peckanje!

Osim toga, kod žena vaginalna suhoća može izazivati osjećaj nelagode. Mnoge žene ne razgovaraju o ovim simptomima sa svojim partnerom ili ljekarom što, naravno, ne mora i ne smije biti tako. Radi se o stanju koje nije neuobičajeno i pogađa mnogo žena.

Uzroci suhoće rodnice

Pad nivoa estrogena glavni je uzrok suhoće rodnice. S godinama žene stvaraju sve manje estrogena. U nekom trenutku dolazi i do kraja menstruacije, odnosno menopauze.

Međutim, menopauza nije jedino stanje koje uzrokuje smanjenje proizvodnje estrogena. Među uzrocima su i dojenje, pušenje, depresija, pretjerani stres, poremećaji imunološkog sistema, porod, rigorozno vježbanje, neki tretmani u liječenju raka poput zračenja zdjelice, hormonske terapije ili hemoterapije, hirurško uklanjanje jajnika.

Uticaj mogu imati i neki lijekovi, kao i ispiranje rodnice i kreme i losioni koji se nanose na ovo područje.

Kada potražiti pomoć ljekara?

Suhoća rodnice rijetko ukazuje na ozbiljno zdravstveno stanje. No, ako nelagoda potraje duže od nekoliko dana ili ako osjetie nelagodu i bolove tokom spolnog odnosa, javite se ljekaru. Ako se ne tretira, suhoća rodnice može prouzrokovati ranice ili pukotine u tkivima rodnice. Ako je stanje popraćeno krvarenjem, pomoć stručnjaka potražite odmah.

Kako se liječi vaginalna suhoća?

Postoje maziva, odnosno lubrikanti koji se prodaju bez recepta i koji se mogu nanijeti na područje rodnice kako bi se smanjila suhoća i nelagoda. Ti lubrikanti i kreme mogu promijeniti i PH vagine i smanjiti vjerojavatnoću dobivanja infekcija urinarnog trakta.

Bitno je da koristite proizvode namijenjene vaginalnoj primjeni koji su na bazi vode – bez parfema, biljnih ekstrakata ili umjetnih boja koje mogu izazvati iritaciju.

Imajte na umu da preparati poput vazelina ili mineralnih ulja mogu oštetiti kondome i dijafragme koji se koriste za sprečavanje trudnoće.

Budući da mnogo proizvoda može da nadraži nježnu vaginalnu kožu, ako stanje traje potražite pomoć ljekara.

Može li se spriječiti vaginalna suhoća?

Postoje koraci koji mogu spriječiti suhoću rodnice. Između ostalog, suzdržite se od ispiranja rodnice i izbjegavajte kondome koji sadrže nonoyxnol-9. Imaju hemikaliju koja može uzrokovati vaginalnu suhoću.

No, važno je znati i da se promjene na rodnici povezane s godinama i reprodukcijom ne mogu spriječiti.

Zaključno, vaginalna suhoća može uzrokovati nelagodu, ali rijetko je ozbiljan problem te, na sreću, postoje tretmani koji mogu pomoći u njenom liječenju.

Međutim, ako osjetite suhoću rodnice koja ne prolazi – javite se ginekologu. On će najbolje znati kako vam pomoći.

zadovoljna.dnevnik.hr

spukkato / Getty Images via Guliver

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.