Voda i magnezij – najbolji saveznici za više energije

by | 23 Decembra, 2017

U toku je period slavlja, druženja i punih trpeza, period godine kada svi uživamo u ukusnim specijalitetima i nazdravljamo sa porodicom i prijateljima, češće nego u ostatku godine. Kao i u mnogim drugim kulturama i kod nas je konzumacija alkohola uobičajena pojava društvenih okupljanja. I dok uživamo u svim čarima koje donosi svečana atmosfera, htjeli to da priznamo ili ne, veselje i druženja često rezultiraju sa manje sna, pa onda i malo više umora, spojenog sa mamurlukom, osjećajem težine od previše šećera i masne hrane, a na kraju i više stresa za organizam. A u svim tim trenucima voda i magnezij su idealni saveznici za manje umora i više energije!

Voda – za normalno psihofizičko funkcionisanje

U normalnim okolnostima, pod kojim smatramo umjerenu fizičku aktivnost na umjerenoj temperaturi, dnevno je potrebno popiti 6-8 čaša vode, koja omogućava normalno odvijanje fizičkih i kognitivnih funkcija. Ukoliko smo u toploj prostoriji i uz to, na primjer, cijelu noć igramo, potrebe za vodom mogu višestruko da se povećaju.
U nedovoljnu hidrataciju možete posumnjati po suhoći usta, žeđi, vrtoglavici, glavobolji, smanjenom mokrenju i smanjenoj elastičnosti kože.
Ne zaboravite da kod konzumacije alkohola, unos vode postaje još važniji jer alkohol ima diuretsko djelovanje, pa organizam dodatno gubi vodu povećanim mokrenjem. Zbog toga je dobro poslušati savjet stručnjaka i uvijek uz alkoholno piće popiti čašu vode.
Kad smo već kod alkohola, tipični simptomi mamurluka poput mučnine, glavobolje i slabijih fizičkih i psihičkih sposobnosti podudaraju se i sa simptomima dehidratacije. Zato prilikom slavlja nikada ne zaboravite na vodu!
U toku je period kada jedemo kaloričnija i začinjenija jela, što takođe zahtijeva dobru hidrataciju, kako bi metabolički proces bio efikasniji, odnosno eliminacija toksina lakša.
Odgovarajuća hidratacija će dati organizmu osnovu za normalan rad, a doprinosom magnezijuma ćemo dobiti idealnu kombinaciju za normalno stvaranje energije pa tako i manje umora i iscrpljenost.

Magnezij – za energiju i smanjenje umora

Magnezij je mineral koji učestvuje u stotinama reakcija u organizmu i bez kojeg se gotovo ništa ne odvija normalno, od metabolizma šećera i masti do sinteze takozvanog hormona sreće, serotonina. Preporučeni dnevni unos magnezija je od 320 mg za žene do 420 mg za muškarce, a neophodan je za funkcionisanje nervnog i mišićnog sistema, uključujući i srce, pa je i kardiovaskularno zdravlje povezano sa adekvatnim unosom magnezijuma.
On učestvuje u ćelijskim reakcijama pri kojima se stvara energija, pa umor i iscrpljenost mogu biti posljedica i nedovoljnog unosa magnezijuma putem hrane.
Međutim, nedostatak magnezija u organizmu, osim smanjenog unosa hranom i vodom može nastati i povećanim izlučivanjem magnezija mokrenjem. Da li ste znali da alkohol momentalno utiče na pojačano izlučivanje magnezija putem bubrega?
Nizak nivo magnezija je povezan s visokim krvnim pritiskom (hipertenzijom), dijabetesom, koronarnom bolešću srca i osteoporozom, a jedan od čestih uzroka niskog nivoa magnezija, osim nedovoljnog unosa hranom i vodom, jeste i njegov gubitak uzrokovan konzumacijom alkohola.

Važnost umjerenosti i unosa vode s magnezijumom!

Za dobar metabolizam, više energije i manje umora, izuzetno je dobra strategija za vesele dane i još veselije noći, da se držimo mudre preporuke o umjerenosti u svemu i da uz sebe imamo dobre saveznike kao što je voda bogata magnezijumom.
Unosom vode koja sadrži magnezij možemo našem organizmu obezbijediti optimalan dnevni unos magnezija, koji je potreban za vitalne tjelesne funkcije i ujedno vodom hidrirati tijelo, dajući organizmu osnovne preduslove za njegovo normalno funkcionisanje.
Zar to nije dovoljan razlog da voda sa magnezijumom bude i vaš odabir u periodu slavlja? Živjeli!

Izvor: lepotaizdravlje.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.