Za koga je virus Zapadnog Nila smrtonosan i kako se prenosi?

jan 25, 2021 Vodič do zdravlja

Sve nas je zatekla vijest o smrti glumice Mire Furlan. U medijima se pojavila vijest da je preminula od posljedica virusa Zapadnog Nila. Za koga ubod zaraženog komarca može biti fatalan i kako se prenosi?

Komarci se zaraze virusom Zapadnog Nila kada se hrane zaraženim pticama i ubodom prenose virus ljudima i životinjama.

Najvažnijim za prenos virusa smatra se komarac roda Culex, no i druge ga vrste u nekim okolnostima mogu prenijeti.

Virus Zapadnog Nila vodeći je uzročnik bolesti koje se prenose komarcima u kontinentalnom dijelu Sjedinjenih Država. Slučajevi virusa Zapadnog Nila javljaju se tokom sezone komaraca, koja započinje ljeti i nastavlja se tokom jeseni. Ne postoje cjepiva za prevenciju ili lijekovi za liječenje virusa Zapadnog Nila kod ljudi. Srećom, većina zaraženih ne osjeća se bolesno.

“Infekcija virusom Zapadnog Nila u ljudi najčešće prolazi bez simptoma u približno 70 do 80 posto slučajeva. U oko 20 posto slučajeva se bolest manifestuje simptomima koji nalikuju gripi kao što su: povišena temperatura, glavobolja, slabost, bol u mišićima i zglobovima. U oko jedan posto oboljelih se može razviti teža bolest zbog zahvaćenosti centralnog nervnog sistema, uz simptome meningitisa ili encefalitisa (upale moždanih ovojnica/mozga). Pod povećanim su rizikom od obolijevanja starije osobe koje već imaju hroničnu bolest (dijabetes, hipertenziju, hroničnu bubrežnu bolest) ili imunosuprimirane osobe (kao što su osobe s transplantiranim organima). Oboljeli se liječe simptomatski i većina ih se oporavi bez trajnih posljedica”, navode stručnjaci.

Da bi se smanjio rizik od infekcije VZN-om, važno je provoditi mjere suzbijanja komaraca i njihovih legla te provoditi lične mjere zaštite poput upotrebe repelenata, nošenja dugih hlača i majica s dugim rukavima, postavljanja zaštitnih mreža na prozore i vrata.

Prema CDC-u (Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti) u vrlo malom broju slučajeva virus zapadnog Nila proširio se zbog:

izloženosti u laboratorijskim uslovima

tansfuzijom krvi i darivanjem organa

majka ga je prenijela djetetu, tokom trudnoće, porođaja ili dojenja

Virus Zapadnog Nila se ne širi:

kašljanjem, kihanjem ili dodirivanjme

rukovanjem živim ili mrtvim zaraženim pticama

miss7zdrava.24sata.hr

Ravi Kant via Pexels

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.