Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
Za supu:
Za bruskete:
Način pripreme:
1. Sitno isjeckajte luk i propržite ga u šerpi sa zagrijanim uljem sve dok ne postane proziran. Dodajte krupno isjeckana 2 čena bijelog luka i sitne kockice tikvica. Krčkajte 15 minuta.
2. Rastvorite kockicu bujona u vrućoj vodi i dodajte ga tikvicama. Sitno isjeckajte peršun i pola dodajte u supu. Pasirajte supu dok je još topla i ubacite pavlaku i ribani parmazan. Pobiberite i promiješajte.
3. Za bruskete, u tosteru pripremite integralni hljeb ili ga zapecite u rerni.
4. Isjeckajte zreli paradajz na kockice i stavite u činiju. Dodajte veću količinu dobrog maslinovog ulja. Posolite i pobiberite, promiješajte.
5. Utrljajte na prepečeni hljeb cijeli čen oljuštenog bijelog luka. Raspodelite sos od paradajza
preko kriški hljeba i pospite isjeckanim lišćem bosiljka.
6. Servirajte krem supu u činijice, pospite peršunom, garnirajte sa toplim brusketima.
Još zanimljivih i ukusnih jela možete pronaći na zvaničnoj Facebook stranici 24Kitchen Serbia!
Izvor: 24Kitchen