Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
Za fil:
Priprema:
Tijesto:
1. Sjediniti 1 dl mlijeka, kvasac, šećer i kašičicu brašna te izmiješati i ostaviti da nadođe.
2. U posudu za miješenje sipati polovinu brašna, dodati nadošao kvasac, 125 g omekšalog margarina, preostalo mlijeko i malo soli pa promiješati. Postepeno dodavati preostalo brašno i mijesiti dok se ne dobije glatko tijesto. Umješeno tijesto ostaviti na toplom da nadođe.
3. Posebno umutiti 125 g margarina sa žumanjkom i malo soli.
4. Nadošlo tijesto premijesiti i podijeliti na dvije jufke. Zatim svaku jufku istanjiti oklagijom u krug debljine 1 cm i premazati ga smjesom od margarina. Krajeve tijesta zasjeći od spolja ka sredini tako da središnji dio ostane spojen. Potom krajeve presavijati ka sredini jedan preko drugog dok se ne oblikuje gomilica. Na isti način oblikovati još jednu jufku i ostaviti da tijesto nadođe 20 min.
Fil:
1. Sjediniti izmrvljeni sir u krišci, švapski sir i jaja.
Finalni postupak:
1. Ispresavijeno tijesto istanjiti oklagijom u dva pravougaonika debljine 1 cm.
2. U nauljenu tepsiju položiti prvu koru. Premazati je filom od sira i preklopiti drugom korom. Zatim pitu isjeći na kocke, preliti je preostalim otopljenim margarinom i ostaviti da nadođe.
3. Na kraju premazati umućenim jajetom i posuti susamom. Peći u zagrijanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni.
Izvor: Dobra hrana