Aleksandar Hršum opisuje odnos koji ima prema nježnijem polu – kroz odrastanje, posao i privatni život

by | 15 Maja, 2023

Aleksandar Hršum u svojoj respektabilnoj karijeri koja traje već 30 godina njegovao dinamičan pristup televizijskom novinarstvu. Bio je autor, urednik i voditelj brojnih emisija koje su tematizovale društvena zbivanja

Publika koja voli Aleksandra ima priliku da ga gleda u Dnevniku na Nova BH. Sašu smo priupitali da nam opiše svoj odnos prema ženama koje su ostavile traga u njegovom životu.

Razgovarala: Aida Olević Maljević

Koja ženska figura vas je inspirisala u djetinjstvu i da li se to mijenjalo do danas?

Žena za mene, prije svega je majka, a majka je svetinja života. (op.a. Majke u porodilištu se bude tačno u trenutku kada njihova djeca počinju da plaču, iako je odjeljenje s novorođenčadima u drugom krilu zgrade. To je naučno potvrđeno). Ove godine navršava se 16 godina kako se upokojila moja majka koja me zajedno s ocem naučila osnovnim lekcijama života, onim koje se ne uče u školama. Moja mama je moja inspiracija života, i smisao moga bića. Gubitak roditelja nešto je što nikada ili teško preboliš. Nisam bio dobro kada mi je majka preminula. Još uvijek nisam dobro, a možda nikada i ne budem. I to je u redu. Gubitak roditelja jedna je od stvari koje te zauvijek promijene. Teško je to razumjeti dok ne doživiš i sam. Život ide dalje svojom putanjom, a ti pokušavaš da naučiš kako je bolno i teško kada nemaš koga nazvati „Mama”. Mama me naučila da je žena posebna figura i da je satkana od tananih emocija, koje nemaju muškarci. Moja mama je bila nezaustavljivi borac u vrtlogu života. Bila je pravedna, pravila savršene krofne i imala nadimak kojim me zvala, a za koji samo ona i ja znamo. To je moja mama. I ja danas živim inspirisan svim onim što me je ona savjetovala. Moja mama je moja vječna inspiracija za sve u mom životu, počev od djetinjstva pa do sada. I ništa se tu neće mijenjati.

Na koji način doživljavate osnaživanje žena? Da li smatrate da su one danas i dalje slabiji pol?

Svi mi živimo ubrzanim tepom u ovom vrtlogu 21.vijeka. Ono što u mojim posmatranjima svijeta oko sebe vidim jeste da su se žene odvažile i kroz individulnu crtu pokazale da su jednake, čak i bolje u mnogim stvarima od muškaraca. Žena je žena i za mene je ona „jači pol”, ako već korstimo tu terminologiju. Žene ovog trenutka postaju osnažene kroz svoje aktivnosti u društvu. Poznajem mnogo žena koje pomažu ženama da shvate da smo jednaki u društvu i da nisu tu da bi bile spuštene glave. Radujem se kada su žene jedna drugoj pozitivna podrška i vjetar u leđa za neko bolje sutra. Kroz projekat „Ona može” upoznao sam jake i posebne žene malih lokalnih zajednica koje su tu jedna za drugu. Osjećaj je jedina istina, a ja sam osjetio da žena 21. vijeka postaje snažnija s vizijom ljepše budućnosti.

Čini li vam se da su žene i u vašem poslovnom okruženju generalno sposobnije od muškaraca, dok uvezuju rad na karijeri i brigu o domu i porodici?

Ovo je vijek žene. Tužan sam što živim u zemlji gdje je nasilje nad ženama u stalnom porastu i svaki put kada pročitam takvu informaciju progutam knedlu u grlu i zapitam se: Kako možeš? Žene su organizivanije od muškaraca i imaju više empatije u pristupu stvarima oko sebe. Sposobnost je dio karaktera svakog od nas. Lično sam oduševljen ženskom figurom koja do perfekcije organizuje posao i kao lider tima, daje snagu da se ide dalje. S druge strane, ona je takođe savršena u ulozi majke, supruge…takvu organizaciju može postaviti isključivo žena. I baš zbog te jačine ženske figure, danas, vidiš ili pročitaš muški seksistički napad na ženu nekog bahatog muškarca koji misli da je to način borbe sa ženom. Vara se. Žena jeste danas sposobnija, jer žena zna da poreda prioritete i ciljeve onako kako muškarac nikada neće znati.

Koje ženske osobine su, po vašem mišljenju, najbolje i zbog čega?

Neko je upitao jednog mudraca za značenje Žene. Odgovor je bio: „Ona je poput površine stakla, prozirna tako da vidiš njenu unutrašnjost. Što više nježno brišeš, više će zasjati. Možeš vidjeti svoj odraz na njemu, kao da čuva sliku tebe u sebi. Ako ga nekada slomiš, biće ti veoma teško prikupiti razbijene komade. Iako si ih sve prikupio, nećeš ih sklopiti kao što su bili. Uvijek će biti unakaženo. Svaki put kad prođeš rukom tamo gdje je slomljeno, povrijedićeš svoju ruku.”Iz ovih redova vjerujem da vam je jasno koje ženske osobine su one koje me kupe kao čovjeka među ljudima. Ženska tanana emocija prozirna tako da vidiš njenu unutrašnjost jeste ono što me fascinira. I takvu emociju ima samo žena, muškarac ne. Volim žene „gracije”. Gracija je žensko ime italijanskog porijekla nastalo od latinske riječi gratia što znači ljupka, mila, nježna, radosna. Svoje gracije čuvam u srcu.

Da li su senzibilnost i emotivnost, osobine koje se najčešće smatraju tipičnim ženskim, danas potcijenjene?

Danas je sve oko nas dobilo novu formu,pa i osobine koje nas krase. Ne znamo prepoznati emociju, jer većina već ima formirano mišljenje o vama na osnovu izgleda što je produkt vremena u kojem živimo. Personalti nije na cijeni, jer potrošačko drustvo ima vještačke osobine,osmijeh,pristup.Sve navedene osobine sam srećan da mogu prepoznati u ženi.Onaj koji je spreman da potcjenjuje ženu u mome okruženju nema prostora za komunikaciju.

Kakvim ženama se divite, koje osobine one obično posjeduju?

Žene koje imaju sebe i koje nisu produkt trendova kojima smo okruženi. Žene čiju jačinu osjetite pri susretu i jednostavno želite da budete u njenom društvu. Žene koje imaju lični stil odijevanja s kojim ostavljaju potpis svoje osobnosti. Žene koje ostave sve da bi te pitale „Kako si danas?” Žene koje svojim ličnim primjerom daju snagu da tebi sutra bude bolje…takvim ženama se divim. Ihvala im na tome.

Da li imate prijateljice koje znaju sve vaše tajne?

Naravno! Tu je moja Nataša, moja Amina…one znaju moje tajne, a one su baš satkane od svega onoga o čemu smo pričali kroz ovaj razgovor. Zahvalan sam što su tu pored mene i ja pored njih. Život počinje od žene,ta činjenica se ne smije zaboraviti!

 

ljepotaizdravlje.ba

Nova BH/ PR