Kroz svijet meditacije donosimo tehnike koje vam pomažu da lakše prolazite kroz stres

by | 15 Maja, 2024

Život ponekad zaista može biti težak, prepun frustracija i nemira. U tom procesu često izgubimo sami sebe. Tehnikama disanja i meditacijom možemo se uzemljiti i dovesti u stanje mira

Priredio: Omar Zahirović

Meditacija je tehnika koja je stara skoro koliko i ljudi na području Azije. Ona se kroz vrijeme oblikovala kroz mnoge kulture i religije. Hinduistički narodi su je prakticirali kroz religijske obrede, dok su je Japanci više prakticirali kroz stil života. Često je išla ruku pod ruku s jogom, ali praksa pokazuje da zapravo nije nužno da budu povezane prilikom prakticiranja. U modernom vremenu, meditacija je zauzela sigurno mjesto u praksi mnogih, čija kultura ili religija nemaju dodira s praksom meditiranja. Razlog tome su mnogi benefiti koje meditacija donosi uz svoje tehnike. Kroz disanje ulazimo u sebe i započinjemo proces osluškivanja vlastitih misli.

Meditacijom otklanjamo svakodnevne misli koje nas pretrpavaju, dovodimo se u stanje mira i jednosti. Postajemo u trenutku svjesni sebe, ovdje i sada. Meditacijom možemo poboljšati fokus i samokontrolu. Naučiti kako regulisati svoje emocije kroz dan. Poboljšati san, mnogi su benefiti same meditacije ali najvažniji je onaj da je to dio dana koji ostavljate samo sebi i dovodite se u stanje mira. WHO (World Health Organization) ističe važnost stanja svijesti brige o samim emocijama i ponašanju.

U nastavku vam donosimo nekoliko tehnika koje trebaju da ukrase vašu svakodnevnicu i prilagode dan vama.

Tehnike disanja

Duboko trbušno disanje

Ova tehnika se fokusira na disanje kroz dijafragmu, što potiče opuštanje tijela i uma. Lezite ili sjednite udobno, stavite jednu ruku na stomak. Udahnite duboko kroz nos, osjećajući kako se stomak širi pod rukom. Zatim polako izdahnite kroz usta, osjećajući kako se stomak spušta. Ponavljajte ovaj proces nekoliko minuta, usredotočujući se na ritam disanja i osjećaj mira koji donosi.

Brojčano disanje

Ova tehnika koristi ritmičko brojanje tokom disanja kako bi se um smirio. Udahnite polako kroz nos dok brojite do četiri, zadržite dah dok brojite do sedam, a zatim polako izdahnite kroz usta dok brojite do osam. Ponavljajte ovaj ciklus nekoliko puta, fokusirajući se na brojanje i osjećaj duboke opuštenosti.

Alternativno disanje

Ova tehnika potječe iz prakse joge i fokusira se na balansiranje energija u tijelu. Zatvorite desnu nosnicu prstom, udahnite kroz lijevu nosnicu, zatim zatvorite lijevu nosnicu prstom i izdahnite kroz desnu nosnicu. Ponovite ovaj proces nekoliko puta, usredotočujući se na ritmički protok daha i osjećaj ravnoteže.

Meditacijske tehnike

Mindfulness meditacija

Fokusira se na prisutnost u trenutku, primjećujući svoje misli, osjećaje i senzacije bez prosuđivanja ili reakcije. Ova tehnika pomaže u smanjenju stresa i povećanju osjećaja mira i svjesnosti.

Vizualizacijska meditacija

Koristi maštu kako bi se stvorile mentalne slike koje potiču osjećaj opuštenosti i zadovoljstva. Vizualizirajte prirodne pejzaže, svoje ciljeve ili svoje tijelo kao zračeće s osjećajem ljubavi i svjetlosti.

Afirmacijska meditacija

Koristi pozitivne izjave ili afirmacije kako bi se promijenio način razmišljanja i podigla razina samopouzdanja i samopoštovanja. Ponavljajte afirmacije naglas ili u sebi, fokusirajući se na njihov pozitivan utjecaj na vaš um i tijelo.

Metta meditacija

Fokusira se na kultiviranje osjećaja ljubaznosti, suosjećanja prema sebi i drugima. Počnite s izgovaranjem ljubaznih želja za sebe, zatim za voljene osobe, pa čak i za one s kojima možda imate izazove.

Disanje s vodstvom

Ova tehnika kombinira disanje s vođenim instrukcijama ili meditacijskom glazbom. Fokusirajte se na ritmički dah, dopuštajući glasu ili glazbi da vas vodi kroz proces opuštanja i smirenja.

Svaka od ovih tehnika nudi jedinstven pristup i beneficije, a odabir ovisi o individualnim preferencijama i ciljevima meditatora. Uz redovnu praksu, meditacija može postati snažan alat za poboljšanje zdravlja i ljepote, unutar i izvan. Njegujmo sebe onoliko koliko umijemo njegovati druge. Uzmimo trenutke u danu koji su samo naši. Briga o mislima neka bude stil življenja, a ne čas kada nam je teško.

ljepotaizdravlje.ba

iStock/Getty Images Plus