Kako nanijeti mat ruž kao pravi profesionalac: Trikovi i savjeti

by | 8 Oktobra, 2022

Nanošenje karmina je nešto što možemo raditi i zatvorenih očiju, no kada su u pitanju mat ruževi, potrebno je malo više pripreme.

Kako nanijeti mat karmin?

Mat ruž je bez sjajnog završetka i ovi ruževi su obično visoko pigmentirani i bez sjaja. Ovakvi ruževi dolaze u različitim formulama kao što su tečni, presovani u paleti ili u klasičnoj tubi za ruževe.

Mat ruževi ne reflektuju svjetlost kao satenski ili sjajni finiš, i kao rezultat toga, često donose monotoniji, zasićeniji i ujednačeniji izgled na usnama. Svi ruževi imaju kombinaciju ulja, voska i pigmentacije. Mat ruž ima manje ulja i vlage od drugih vrsta ruževa i neće odavati nikakav sjaj na usnama.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Pinklipps Cosmetics • Makeup (@pinklippscosmetics)

Održavanje hidratacije usana važan je korak ako posegnete za mat karminom. Prozirni ili satenski ruž za usne može imati sjaj i ostati omekšan, dok bi mat ruž bio suh na usnama.

Pročitajte i… Kremasto rumenilo – sve što trebate znati o ovom makeup favoritu

A šta čini mat drugačijim od satenskih ili prozirnih usana? Jednostavno rečeno, to je kombinacija svega navedenog.

Kada se porede mat i satenski ruž za usne, saten ima tendenciju da bude malo kremast, a zatim mat i ima malo sjaja koji se dodaje formuli.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Makeup Lover (@crazy_makeup_lover_12)

Ruž sa satenskim završnim slojem ne suši kao mat formula. Prozirni ruž ima mnogo više sjaja, dok bi prozirni ruž bio sušta suprotnost mat ruževima.

Priprema usana

Priprema usana je važna prije bilo kakvog nanošenja karmina, ali može biti posebno ključna kod mat usana.

Vaša najbolja opcija za dugotrajne mat usne bi bila da se prethodno pripremite. To znači spavanje sa maskom za usne prethodne noći ili hidriranje dok radite ostatak svog makeupa kako biste bili sigurni da su vaše usne hidrirane i spremne za nanošenje.

Pored hidratacije usana, poželjećete da napravite glatku osnovu za svoj mat ruž. Preporučuje se redovan piling usana kako bi ovo bilo moguće. Pomješajte malo šećera i kokosovog ulja za jednostavan piling za usne koji možete uraditi kod kuće.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Monika Kańka-Majchrzak (@kaniamakeup)

Kako izabrati boju?

Izbor prave nijanse je ključno u kreiranju mat looka iz snova. Usne su šlag na torti i upotpunjuju i transformišu ceo izgled. Važno je imati na umu da ruževi izgledaju drugačije na različitim tonovima kože i te treba da ih odaberete u skladu sa tim.

Različite boje dopunjuju različite tonove i podtonove, a također funkcionišu drugačije u zavisnosti od ukupnog izgleda koji tražite.

Prvi korak u odabiru prave boje karmina za je određivanje podtona kože. Za hladne tonove, moka i rubin ili vinske nijanse izgledaju sjajno. Za tople podtonove, breskvasti tonovi, bakrene ili bronzane nijanse dobro rade. Neutralni podtonovi imaju širok spektar boja—i hladni i topli tonovi će raditi sa njihov tip kože.

Nanesite olovku za usne

Kada su usne hidratizovane i glatke, vrijeme je da nanesete olovku. Iako je ovaj korak samo na vašoj odluci, pomaže u stvaranju idealnog oblika i nijanse za aplikaciju karmina. Također pomaže u smanjenju šanse za grešku tokom nanošenja karmina.

Bez obzira na način nanošenja, jedan ravnomjerni sloj je sve što vam treba. Zapamtite da sa mat ruževima, manj je više!

 

ljepotaizdravlje.ba

puhhha / Getty Images Plus, Instagram