Šamponi bez sulfata pružaju zdraviji izgled kose

by | 9 Decembra, 2017

Šamponi bez sulfata su postali popularni u posljednjih nekoliko godina. Sulfati se uglavnom odnose na sastojke koji se mogu pronaći u šamponima, sapunima, pastama za zube, praškovima, spisak je zaista dug. Na etiketi su označeni kao Sodium Lauryl Sulfate ili Ammonium Lauryl Sulfate ili Sodium Laureth Sulphate, ili skraćeno SLS i ALS i SLES. Termin “sulfate free” postao je sinonim za zdravije ili organsko, iako to nije slučaj. Ali u pitanju je čišćenje kose pomoću više prirodnih materijala.

Ako gledamo to sa naučne strane, sulfati su primarne površinske aktivne materije. Ovi molekuli rade da privuku kako ulje tako i vodu i tako na najbolji način uklanjaju nečistoće i prljavštine. Sulfati u osnovi su ono što pravi gustu pjenu. Nekim ljudima međutim sulfati mogu biti previše efikasni i mogu da isuše tjeme izazivajući iritacije. Sulfati lišavaju tjeme i dlaku prirodnih ulja čime ona postaje podložna oštećenjima i isušivanju. Dakle ako imate bilo kakvih iritacija zbog šampona uglavnom je SLS problem. Takođe bi trebalo izbjegavati šampone na bazi sulfata ukoliko bojite kosu. Isto tako kovrdžava kosa će se više elektrisati i biti neukrotiva upotrebom šampona na bazi sulfata. SLS je dobar za čišćenje i za sobom ponese i pigmente tako da boja može brže da blijedi. S druge strane, ukoliko ste radili bilo kakav tretman na bazi keratina, trajno ispravljanje i zaglađivanje kose, obavezno koristite preparate BEZ sulfata kako biste obezbijedili što duže trajanje tretmana. Mnoge djevojke svjedoče nevjerovatnom oporavku kose poslije upotrebe šampona bez sulfata. Probajte, sigurno nećete pogriješiti!

Kako da pravilno koristite šampone bez sulfata?

 

  • Temeljno pokvasite kosu prije nanošenja šampona bez sulfata – ovo važi i za ostale šampone generalno ali posebno obratite pažnju na ovo kada su u pitanju šamponi bez sulfata. Ukoliko kosa nije potpuno natopljena vodom proizvod se teško nanosi na kosu i raspoređuje po istoj.
  • Koristite manje proizvoda nego što mislite – većina ljudi očekuje da šampon pjeni, a kada se to sa preparatom bez sulfata desi uglavnom dodaju još. Međutim, šampon bez sulfata inače ne pjeni ali temeljno uklanja nečistoće te stoga nema potrebe za dodavanjem  šampona.
  • Dodajte više vode umjesto više proizvoda – ako ne uspijevate da postignete pjenu, umjesto dodavanja još preparata dodajte vode. Voda će pomoći da se preparat aktivira i ravnomjerno nanese.
  • Šamponirajte kosu dva puta – bez pjene teže je odjednom oprati sve neprljavštine i masnoće iz kose. Drugo šamponiranje rješava taj problem i primijetićete da preparat prilikom drugog šamponiranja više pjeni.
  • Temeljno isperite kosu – obevezno operite detaljno kosu jer u suprotnom imaćete utisak da vam je kosa teška.
  • Nakon šampona koristite regenerator – gotovo 100% regeneratora je bez sulfata jer oni nisu neophodan sastojak za regenerator.

Izvor: lepotaizdravlje.rs/N.M.

 

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.