Ekipa „Amaneta“ na sarajevskoj premijeri nagrađena gromoglasnim aplauzom

by | 2 Novembra, 2022

Bosanskohercegovačka premijera igranog filma „Amanet“ upriličena je sinoć u sarajevskom kinu Cineplexx, a zbog velike zainteresovanosti za film Mirze Begovića, priča je prikazana u dvije dvorane.

Glumačka postava predvođena scenaristom, rediteljem i producentom filma po završetku premijere nagrađena je dugotrajnim gromoglasnim aplauzom. Kako su i sami kazali, ovo je film koji ima dušu, potpuno domaći bh. proizvod koji ostavljaju ljudima u amanet.

„Drago mi je da smo uspjeli napraviti film koji ne govori o teškim temama, već o ljubavim tradiciji, prijateljstvu… Napravili smo priču protkanu smijehom, kao relaksaciju i bijeg od današnjeg vremena. Ovo je nekako ispunjene mog dječačkog sna, a na cijeloj priči radio sam s ocem, zato je ovo nešto veliko za mene i najveće što sam radio u životu. Moram se zahvaliti cijeloj ekipi jer su imali jako puno razumijevanja i ušli u cijeli projekat sa mnogo ljubavi, radili za ne tako velike ili nikakve honorare, jer film nije imao unaprijed određenu i osiguranu finansijsku konstrukciju“, izjavio je Begović na premjeri i javno se zahvalio istanutom bh. reditelju Ademiru Kenoviću za podršku i savjete tokom postprodukcije filma.

Osim Kenovića premijeri je prisustvovao i reditelj Haris Dubica, koji nije krio oduševljenje ovom bh. pričom.Po završetku projekcijeproducenti su se zahvalili onima koji su u skladu sa svojim mogućnostima podržali film, ali i onima koji to nisu, a čija je obaveza podržavati bh. kinematografiju.

„Željeli smo vidjeti da li mi to možemo napraviti sami u Bosni i Hercegovini i sretni smo da vidimo da su reakcije dobre. Ponosni smo na činjenicu da nijedna klapa nije snimljena van BiH, ali ni poslana van naše zemlje na korekciju ili postprodukciju”,izjavio je Nevres Softić, direktor fotografije, montažer i producent filma.

“Amanet” nosi priču o bosanskoj tradiciji, žanra socijalne komedije, a radnja se dešava u 1989. godini kada su mještani jednog sela živjeli opušteno bez razmišljanja o onome što slijedi.Priča je snimljena u selu Podstijena u Busovači, a uloge su ostvariliZlatan Školjić, Iva Filipović, Nusmir Muharemović, Faketa Salihbegović Avdagić, Adem Smailhodžić, Irfan Kasumović, Mugdim Avdagić, Emina Muftić, Sabina Kulenović, Faik Salihbegović, Dževad Hasanbegović, Emrah Halilović, Tihana Miličević, Almir Nakić, Lamija Muminović…Film je producirala Hudhud produkcijska kuća u koprodukciji sa AmfiTeatrom Busovača i Preporodom Busovača, dok originalnu muziku potpisuju Ahmet Šabić i Eldin Huseinbegović. Kamera i dron operater na filmu je Ajdin Hasanić.

Nakon premijere u Sarajevu, slijede premijere u Zavidovićima, Zenici, Kaknju i Busovači, a od 3. novembra publika će imati priliku film gledati u kinima širom BiH u distribuciji Una filma.

 

ljepotaizdravlje.ba

PROMO

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.