Hladan biljni čaj je za mršavljenje efektniji od toplog

by | 5 Maja, 2018

Poznato je da šoljica toplog čaja pomaže u gubitku kilograma, ali šoljica hladnog biljnog čaja ima veći efekat, navodi se u istraživanju naučnika/ca iz Švajcarske!

Oni/e su otkrili/e kako ispijanje hladnog biljnog čaja pojačava potrošnju energije što je vrlo bitno za gubitak kilograma. Što je veća potrošnja energije, gubi se više kalorija.

Istraživači/ce sa Univerziteta Fribourg koji su vodili/e studiju kazali/e su kako hladan čaj podstiče oksidaciju masnoća i oslobađa energiju. Takođe, smanjuje i metaboličko opterećenje na srcu, što je testirano na 23 volontera. Utvrđeno je i da hladan čaj smanjuje rizik od glaukoma.

Testiranje je rađeno s čajem yerba mate koji je popularan u Južnoj Americi, posebno u Argentini, Paragvaju i Urugvaju. Volonteri su pili 500 mililitara čaja temperature tri stepena Celzijusa dnevno i isti čaj od 55 stepeni Celzijusa. Potom su mjerili njihove otkucaje srca, pritisak, protok krvi, potrošnju kiseonika i oksidaciju masnoća.

Utvrđeno je da se potrošnja energije povećava za 8,3 kada se pije hladni čaj, za razliku od vrućeg čaja kada je potrošnja energije 3,7 posto.

Istraživanje je objavljeno u žurnalu Frontiers in Physiology.

Foto: Thinkstock Izvor: klix.ba