Kefir eliminiše nadutost

by | 1 Marta, 2015

Više od jogurta, kefir ima dobrih bakterija koje su nam neophodne za varenje. Upravo iz tih razloga, preporučuje se kefir kad osjećamo nadutost, kad želudac slabo radi i kad nas muče vjetrovi.

kefir-grains-and-milk-culturedfoodlife

Analiza je pokazala da kefir ima tri puta više dobrih bakterija od jogurta te je delotvorniji u ishrani od njega.
Za one manje upućene, kefir je najkraće rečeno fermentisano mlijeko koje sadrži bitne probiotičke kulture. Idealan je za rad crijeva, pospješuje njihov rad, čisti ih od loših bakterija te je dokazano da je odličan prirodni probitik.

Zbog velikog broja pozitivnih bakerija koje sadrži, kefir je odličan lijek protiv nadutosti a dokazano smanjuje gasove u organizmu. Osobe koje muče gasovi u crijevima, bez obzira na to šta i kad jedu, svakodnevno bi trebalo da piju kefir.
Zdravim osobama se preporučuje kefir kao preventiva i kao prirodni probiotik.
Takođe se preporučuje, savjetuju nutricionisti, da se kefir pravi kod kuće – jeftinije je, a možete da dobijete i veću količinu.

Preporučena dnevna doza kefira za sve osobe je oko litre, maksimalno 1,5 litara, ne više.
Kefir se pravi od kefirnog zrna. Potrebna vam je jedna supena kašika zrna koju ćete prvo obrati, zatim staviti u staklenu teglu i preliti sa 2,5 dcl – 3 dcl maksimalno, nekuhanog mlijeka. Poklopljenu teglu ostavite da stoji 24 sata na dnevnoj temperaturi, potom procijedite i kefir je spreman za upotrebu.

Izvor: Life content