Sve što trebate znati o perimenopauzi i menopauzi, a niko vam nije rekao

by | 2 Aprila, 2024

Prosječno trajanje perimenopauze je dvije do četiri godine premda može trajati i nešto duže. Uvođenjem zdravih navika možete si olakšati ovaj životni period. Evo nekoliko savjeta kako preživjeti perimenopauzu i prepoznati simptome da menopauza kuca na vrata

Svake godine, 25 miliona žena širom svijeta prolazi kroz menopauzu, a oko 5% je doživi u svojim ranim 40-ima. S obzirom na ove statistike, mogli biste pomisliti da se o menopauzi u našem društvu otvoreno govori. Ipak, ovaj temeljni dio života žene i dalje je stigmatiziran. Velik dio predrasuda temeljen je na stigmatizaciji samog starenja u zapadnjačkoj kulturi: uvjerenje da su žene zrelije životne dobi potpuno lišene vitalnosti ili seksualne privlačnosti, zbog čega se mnoge osjećaju isključeno i usamljeno.

Mijenjamo se cijeli život, no otprilike u četrdesetima ženska se plodnost smanjuje i izlazimo iz fertilne dobi. Menstruacije postaju neredovne, nekima se smanjuje seksualna želja i vlažnost, a valunzi mnogima postane dio svakodnevice. Uz to, nerijetko se javljaju nagle promjene raspoloženja koje nalikuju drugom pubertetu.

Period perimenopauze (prije zadnje menstruacije), ne zahvata sve žene jednako. Neki podaci kazuju da neugodni simptomi zahvataju tri četvrtine žena. Moguće je, dakle, da ćete osjetiti utjecaj hormona i da se tijelo mijenja, dok kod drugih možda nije toliko izraženo. Kako god bilo, perimenopauza nije nešto čega se trebate plašiti. Međutim, ako vam valovi vrućine remete kvalitetu života, svakako se dobro javiti nadležnom doktoru.

Prosječno trajanje perimenopauze je dvije do četiri godine premda može trajati i nešto duže. Uvođenjem zdravih navika možete si olakšati ovaj životni period. Evo nekoliko savjeta kako preživjeti perimenopauzu.

Kako olakšati simptome perimenopauze?

Prosječno trajanje perimenopauze je dvije do četiri godine premda može trajati i nešto duže. Uvođenjem zdravih navika možete olakšati ovaj životni period.

Vitamin D, kalcij i proteini

Jako je važno hraniti se zdravo i uravnoteženo bez obzira na dob. No u perimenopauzi glavni je savjet uključiti puno voća i povrća. Ne samo što tako smanjujete rizik od pretilosti nego je i manja šansa za bolesti srca i krvnih žila. Osim toga voće i povrće pomaže očuvati kosti što je jako važno za – među ostalim – pokretljivost i mobilnost. Zdrave kosti nose i manji rizik od osteoporoze stoga, uz povrće i voće, treba konzumirati jogurt, mlijeko i sir. Kalcij, vitamin D i proteini jako su važni dok s druge strane, treba smanjiti unos rafiniranih šećera i ugljikohidrata jer oni mogu povećati rizik od raznih oboljenja.

Ostanite aktivni

I ptice na grani znaju da se ne treba zapustiti. To znači da, ako ste u mogućnosti, ostanete aktivna. Sjedilački način života i nezdrava prehrana mogu samo pogoršati neugodne simptome. Umjesto toga uključite se u treninge, plivajte, vozite bicikl i plešite. Ne zaboravite ni na vježbe snage, vježbanje balansa i istezanje, a za dodatnu motivaciju možete vježbati s partnerom, prijateljicom, sestrom… U društvu je mnogima lakše, a uz to se i socijalizirate što je jako važno za kvalitetan život. Održavanje forme često smanjuju intenzitet valunga, a i smanjuje stres što je u perimenopauzi izrazito poželjno.

Dovoljno vode i dovoljno sna

Hidratacija i kvalitetan odmor preduslov se kvalitetnog života pa se toga treba držati u zreloj dobi. Uz dovoljno vode bit će vam zahvalno cijelo tijelo, a koža bi mogla biti više sjajna. Upravo je suha koža jedan od simptoma perimenopauze uslijed pada estrogena. S druge strane, u tom periodu često nije lako naspavati se.

Simptomi koji ukazuju na početak menopauze

Neke simptome nije uvijek lako prepoznati, zbog čega ih često žene uopće ne povezuju s menopauzom, već smatraju da je riječ o nekom drugom zdravstvenom stanju koje je potrebno liječiti.

#1 Neredovan ciklus

Neredovan ciklus je prvi i najuobičajeniji simptom menopauze. On je rezultat nestabilnosti hormona vašeg tijela, koji rade do kraja vaše plodnosti.

#2 Topli valunzi

Topli, a ponekada čak i hladni valunzi događaju se iznenada i izazivaju crvenilo u licu. To se sve događa zbog pada estrogena.

#3 Nelagodnost pri spavanju

Žene koje prolaze kroz menopauzu mogu patiti od nesanice, jer ne mogu spavati zbog naleta vrućine. Osim opskrbe tijela estrogenom, čak i opskrba progesteronom opada u periodu menopauze.

#4  Vaginalna suhoća

Zbog smanjenja proizvodnje estrogena, koji je odgovoran za održavanje vlažnosti vagine, vaginalno tkivo počinje se sušiti i postaje manje elastično.

#5  Napetost i depresija

Osjećaj napetosti, iziritiranosti i depresije mogu savladati ženu koja prolazi kroz menopauzu. Uznemirenost i osjećaj gubljenja emocionalne stabilnosti su uobičajeni simptomi, kao i napadaji panike i fizički znakovi, poput ubrzanog rada srca i otežanog disanja.

#6 Bol u udovima

Zbog hormonalne neuravnoteženosti udovi polako naotiču i počinju boljeti. Međutim, ukoliko je bol sve učestalija i nepodnošljivija, treba otići liječniku.

#7 Hormonalna neuravnoteženost

Čest simptom ulaska u menopauzu jest i postojanje hormonalne neuravnoteženosti koje se ogleda u promjenama u rastu kose. Zbog smanjenja proizvodnje estrogena može doći i do prorjeđivanja ili gubitka kose.

Jednostavan način kako se opustiti i podići raspoloženje u trenu

ljepotaizdravlje.ba

iStock via Getty