Ove sastojke u kremama ne smijete kombinovati

by | 24 Septembra, 2014

Većina žena svakodnevno koristi različite proizvode za njegu kože, ali ako ne dođe do iritacije, uglavnom se malo ko zamara time koliko su određeni sastojci u tim proizvodima međusobno kompatibilni.

beauty-krema-za-lice-490x367

Ako još uvijek na lice ne stavljate hidratantnu kremu, hranljivi serum i kremu sa zaštitnim faktorom SPF 30 ili višim, bilo bi krajnje vrijeme da počnete. Naime, dermatolozi kažu da se na taj način najbolje zadržavaju aktivni sastojci pa se izvlači maksimum iz svakog proizvoda koji koristite.

Priije nego što počnete da kombinujete razne proizvode na svom licu, bilo bi dobro da obratite pažnju na njihove sastojke, jer neki od njih se i ne slažu baš najbolje.

Evo šta nikako ne smijete kombinovati:

Retinol i alfa hidroksi kiseline (AHA) poput glikola i mliječne kiseline. Ova kombinacija je siguran recept za pojavu crvenila na koži i iritacije. Ako ste se već prevarili i nanijeli kreme s ovim sastojcima, najbrže ćete smiriti kožu ako popijete antiupalni lijek poput aspirina, lice dobro isperete vodom i nanesete kremu koja ublažava crvenilo i iritacije na koži.

Limunska kiselina ne bi smijela da se kombinuje i s drugim sastojcima. Poznato je da limunska kiselina ima široku upotrebu u prehrambenoj industriji, ali malo je manje poznato da se nalazi i u većini hidratantnih krema. Problem nastaje kad nakon hidratantne kreme, u kojoj je jedan od sastojaka limunska kiselina, nanesete drugi proizvod pa neizbježno dolazi do iritacije.

Retinol i proizvodi za kožu sklonu aknama. Korišćenjem u isto vrijeme salicilne kiseline i retinola dolazi do isušenja kože i pojave crvenila. Miješanje benzoil peroksida s retinolom ima suprotan efekat, jer ti sastojci međusobno poništavaju dejstvo.

Vitamin C i alfa hidroksi kiseline. AHA kiseline mijenjaju pH vitamina C u dovoljnoj mjeri da ga destabiliziraju zbog čega antioksidant prestaje da bude efektan. Ako na lice nanosite serum s glikolnom kiselinom, radije odaberite serume s drugačijim antioksidansima poput zelenog čaja i resveratrola.

Izvor: tportal.hr

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.