Domaći (posni) namaz s kakaom i lješnicima

by | 3 Aprila, 2017

Foto: Guliver/Thinkstock

Sastojci:

1 šolja očišćenih lješnika
2 kašike gorkog kakaoa
5 kašika meda
1 kašika ekstrakta vanilije
1 kašika ulja (maslinovo, od lješnika/oraha)
prstohvat soli (morska, himalajska)

Priprema:

1. Lješnike sipati u manji pleh i peći u ugrijanoj rerni na 180ºC oko deset minuta, dok malo ne potamne i zamirišu. Izvaditi, presuti u krpu i preklopiti, pa dobro protljati kako bi otpala ljuska. Odvojiti kašiku lješnika i krupno iseckati.
2. U blenderu samljeti prohlađene lješnike, dok se ne dobije smjesa nalik pasti.
3. Zatim, dodati ostale sastojke i još jednom sjediniti sastojke. Na kraju, dodati krupno sjeckane lešnike i promiješati.
4. Izručiti u teglicu ili drugu staklenu posudu sa poklopcem i čuvati u frižideru.

Izvor: posaljirecept.rs