Prelistavanje! Koje teme donosi majsko izdanje magazina Ljepota & Zdravlje

by | 30 Aprila, 2024

Prelistavamo majski broj Ljepote & Zdravlja, koji vas čeka na kioscima od 30. aprila do 30. maja. Donosimo mnoštvo raznih tema koje smo odabrali i s mnogo pažnje pripremili za vas

#1 Lena Kovačević: Pjevala sam dok mi je srce plakalo

Čini se da muzičarka i kompozitorka Lena Kovačević nikada nije bila angažovanija u poslovnom smislu. Gledali smo je u Pjesmi za Evroviziju 2024, a poznata Beograđanka ne staje s koncertnim aktivnostima. Ovih dana o njoj i njenim nastupima pišu i mediji u Italiji i Njemačkoj, uz malo je reći sjajne kritike. Naime, nakon teškog perioda početkom godine, kada je njena majka Nada izgubila životnu bitku, Lena je svojevrsni spas našla u nastupima.

 

#2 Pažljivo sa suncem, koža pamti sve!

I ovog proljeća naglašavamo: njega i zaštita kože tokom sunčanih dana mora da bude prioritet. Donosimo vam mini-vodič za izlaganje kože suncu, uz najnovije smjernice u pet pravaca. S pojavom jačeg sunca trebalo bi, osim promjene u garderobi, unijeti novine i u beauty rutinu. Sunce je naš prijatelj, ali moramo sa sunčevim zracima oprezno, upozorava nas naša stručna sagovornica – dr Nevenka Dokmanović, specijalistkinja dermatovenorologije. Ona nam detaljno otkriva kako bi trebalo njegovati kožu tokom sunčanog perioda, kako se zaštititi od pojave mrlja i fleka na koži i na koji način tretirati kožu koja već ima ovakve promjene.

#3 Raspoloženi za detox izazov?

Detoksikacija je proces u kojem tijelo eliminiše toksine i druge štetne materije koje su se nakupile u organizmu. Toksini mogu doći iz različitih izvora, uključujući životnu sredinu, hranu, čak i lijekove. Prateći savjete nutricionista, donosimo odgovor na često postavljano pitanje zašto je važna detoksikacija, a izdvajamo i najbolje savjete kako da izdržite u svom cilju – čišćenju tijela od toksina nakupljenih tokom zime

#4 Sex, da ili više ne?

Kada naiđete na tekst u kome piše da je istraživanje, koje je obavljeno u Velikoj Britaniji, pokazalo da parovi iz godine u godinu imaju sve manje seksualnih odnosa, te da je prosjek u 2011. bio između 65 i 75 puta godišnje, a jedanaest godina kasnije 57 puta, s tendencijom daljeg pada, sigurno ćete se zapitati kakva je situacija kod nas. Stoga smo odlučili na ovu temu porazgovarati sa poznatim i cijenjenim urologom i seksologom dr Aleksandrom Miloševićem.

#5 Green Time vs Screen Time

Dok hodamo, osjećamo kako nas stres popušta, fokusiramo se na cvrkut ptica, povjetarac na našoj koži, škripu šljunkovite staze ispod nogu. Ako se potrudimo da se još aktivnije povežemo s tom šumom, parkom ili otvorenim prostorom, bićemo nagrađeni još boljim kontaktu s prirodom, moći ćemo da osvijestimo smjenu godišnjih doba i činjenicu da svojim postupcima utičemo na našu planetu. Ali, ipak, s obzirom na to da dane provodimo uglavnom u zatvorenim prostorijama, uz laptop, a večeri ispred TV-a ili knjige, ne želimo da dozvolimo da vrijeme provedeno u prirodi tek tako proleti. Predstavljamo vam načine da se bolje povežete s prirodom.

#6 Istine i zablude o HPV-u

Koliko zaista znamo o Human papilloma virusu (HPV) i prevenciji raka grlića materice – ko je sve u riziku i kako ga na vrijeme otkriti? Ovaj virus je jedan od najčešćih virusa koji se prenosi polnim putem i može izazvati različite zdravstvene probleme. Prenosivost virusa, zablude i vakcinacija djece protiv HPV-a su važne teme o kojima smo razgovarali s dr Eldarom Mehmedbašićem iz Zavoda za ginekologiju, perinatologiju i neplodnost Mehmedbašić.

 

ljepotaizdravlje.ba

ljepotaizdravlje.ba