Nepečena torta

by | 23 Marta, 2013

Za koru:

  • 300 g mljevenog keksa
  • 125 g margarina
  • 125 g šećera
  • 100 g čokolade za kuhanje
  • 2 dl soka od narandže

Za fil I:

  • 300 g mljevenih lješnjaka
  • 125 g margarina
  • 125 g šećera
  • 2 dl mlijeka

Za fil II:

  • 3 kesice pudinga od vanile
  • 1 l mlijeka
  • 250 g margarina
  • 125 g šećera u prahu
  • 100 g šećera
  • 100 g čokolade za kuhanje

Ostali sastojci:

  • 4 dl slatke pavlake
  • 200 g piškota
  • 2 dl mlijeka

Priprema:

Kora:

1. Mljeveni keks preliti sokom od narandže i izmiješati.
2. Posebno umutiti margarin, šećer i otopljenu čokoladu. Dodati natopljeni keks i izmiješati.

Fil I:

1. Mljevene lješnjake preliti vrelim mlijekom.
2. Penasto umutiti margarine i šećer, dodati poparene lješnjake i izmiješati.

Fil II:

1. U šerpu sipati 8 dl mlijeka, dodati šećer i ostaviti da proključa.
2. Posebno umutiti preostalo mlijeko i puding od vanile. Sipati u ključalo mlijeko i kuhati dok se ne zgusne.
3. Penasto umutiti omekšali margarin i šećer u prahu. Sjediniti sa ohlađenim pudingom i umutiti mikserom.
4. Smjesu podijeliti na dva dijela. U prvi dio dodati otopljenu čokoladu, a drugi ostaviti žut.

Finalni postupak:

1. Dno kalupa za tortu prekriti smjesom za koru. Preko kore nanijeti fil od lješnjaka, a potom premazati filom od čokolade.
2. Zatim poslagati red piškota prethodno natopljenih mlijekom i nanijeti fil od vanile.
3. Gotovu tortu premazati šlagom od slatke pavlake.

Izvor: Dobra hrana