Štrudla sa šljivama – da još malo uživamo u ljetu (RECEPT)
Štrudla sa šljivama ukusni je desert u kojem uživamo na prelazu iz ljeta u jesen! Donosimo vam recept... U šljivama još možemo uživati i - iskoris...
Oreo keks je jedna od omiljenih poslastica mnogim mališanima. Zato smo za vas danas pripremili recept za domaći oreo keks, kako biste uvijek mogli da uljepšate dan svojoj djeci, a nećete mu ni vi odoljeti. Prednost ovog recepta je što ne sadrži šećere pa ga možete jesti i kada ste na posebnom režimu ishrane.
Sastojci:
Za tijesto:
Za fil:
Priprema: Rernu zagrijte na 175 stepeni. U posudi pomiješajte bademovo brašno, kakao prah, laneno brašno, chia sjemenke, sodu bikarbonu, so i malo jabukovog sirćeta. U drugoj posudi izmiješajte zaslađivač, maslac i ekstrakt vanile, te mutite mikserom nekoliko minuta dok ne dobijete kremastu smjesu, a zatim dodajte jaje, pa miješajte još malo. U ovu smjesu dodajte malo suhih sastojaka, a kada se formira tijesto, zavijte ga u papir i stavite u frižider da odstoji minimum 2h.
Kada se tijesto stegne, presijecite ga na pola. Jednu polovinu vratite u frižider, a drugu izvaljajte oklagijom, koju ste prethodno posuli kakao prahom, kako se tijesto ne bi lijepilo. Izvaljano tijesto ponovo skupite u kuglicu, pa postupak vajanja ponovite nekoliko puta. Na izvaljanom tijestu, srednje debljine, čašom napravite kalupe za keks. Isti postupak ponovite i sa drugim dijelom tijesta. Male krugove od tijesta stavite na pleh, obložen pek papirom i pecite ih 8 do 10 minuta. Ostavite keksiće da se potpuno ohlade, a zatim napravite fil kojim ćete spojiti dvije polovine oreo keksića.
Kako biste napravili fil, u posudi izmiješajte kokosov maslac, steviju, maslac i ekstrakt vanile. Fil stavite u vrećicu za šlag pa nafilujte jedan keks, a drugim ga preklopite i dobili ste pravi oreo.
Izvor: lepotaizdravlje.rs/Foto: Pixabay