Bijela čokolada

by | 11 Aprila, 2013

Sastojci:

Za kore:

  • 8 bjelanaca
  • 16 kašika šećera
  • 8 kašika mljevenih oraha
  • 4 pune kašike brašna

Za fil:

  • 5 dl mlijeka
  • 4 kašika gustina
  • 8 kašika šećera
  • 2 vanil-šećera
  • 8 žumanjaka
  • 250 g margarina
  • 125 g šećera u prahu
  • 150 g ”pti ber” keksa
  • 100 g bijele čokolade
  • 100 g mljevenog lješnjaka

Za dekoraciju:

  • 4 dl slatke pavlake

Priprema:

Kore:

1. Umutiti 4 bjelanceta sa 8 kašika šećera u čvrst šam.
2. Potom dodati 4 kašike mljevenih oraha i 2 kašike brašna pa polako promiješati.
3. U pravougaonom plehu na 200 ºC ispeći koru. Na isti način ispeći još jednu koru. Pečene kore presjeći napola da se dobiju četiri kore.

Fil:

1. U manju šerpu sipati 4 dl mlijeka, dodati 3 kašike šećera i vanil-šećer te kuvhati dok ne proključa.
2. Preostalo mlijeko umutiti sa gustinom pa sipati u ključalo mlijeko i kuhati dok se ne zgusne.
3. Posebno sjediniti žumanjke sa 5 kašika šećera i umutiti mikserom.
4. Odvojeno umutiti omekšao margarin i šećer u prahu.
5. Sjediniti ohlađeni fil od mlijeka sa umućenom smjesom od žumanjaka i smjesom sa margarinom te dobro izmiješati.
6. Dobijeni fil podijeliti na tri dijela, u prvi dio dodati izlomljeni keks, u drugi rendanu bijelu čokoladu, a u treći pečene, mljevene lješnjake.

Finalni postupak:

1. Prvu koru premazati filom od keksa i preklopiti drugom korom. Zatim nanijeti fil od lešnjaka i preklopiti trećom korom. Na kraju premazati filom od bijele čokolade i završiti četvrtom korom.
2. Tortu premazati šlagom od slatke pavlake.

Izvor: Dobra hrana