Gastronomi znaju – svako kvalitetno jelo kreće iz kvalitetne namirnice

by | 22 Decembra, 2020

Neka vam odabir sastojaka bude jednako važan kao i dobar recept. A kada na stolu poželite sir, obratite pažnju na deklaracije.

Svako ima svoj omiljeni sir – a sir nastaje iz mlijeka

Svako ima omiljenu vrstu sira. Suhi, svježi, dimljeni… Ima ih bezbroj. Jedan među njima ima zanimljivu i 2.000 godina dugačku istoriju. Riječ je o feti, siru kojeg je opjevao Homer u svojoj Odiseji. I nije se tamo našao slučajno – ovaj sir svojom aromom i danas osvaja cijeli svijet, a svježe i okrepljujuće salate su nezamislive bez ovog sastojka.

I dok je Homer uživao u blago kiselom siru koji je nastao iz ovčijeg i kozijeg mlijeka, na našim prostorima proizvođači ove vrste sira proizvodnju uglavnom baziraju na kravljem mlijeku. President Somborska ima trideset i pet godina dugu tradiciju u proizvodnji sira kojeg su potrošači prepoznali zbog jedinstvenog okusa i zbog blagotvornog utjecaja kojeg ima na organizam. Zbog relativno malo kalorija (210 kcal na 100 grama proizvoda) ova vrsta sira naći će se na jelovnicima i onih koji žele kontrolisati ili smanjiti težinu.

Pazimo na okus i porijeklo

Okus je svakako jedna od najvažnijih karakteristika svakog prehrambenog proizvoda, a gastronomi znaju da je ono od čega je proizvod napravljen podjednako važno.

Zato kupujući namirnice obavezno obratite pažnju na deklaracije proizvoda i uvijek dajte prednost svježim i prirodnim namirnicama.

President Somborska upravo je takav sir – nastao prirodnim putem iz mlijeka odnosno mliječne masti na vaš stol donosi svježinu i bogatstvo okusa sira omiljenog svim salatama i još mnogim delicijama.

U nastavku vam donosimo nekoliko recepata uz koje će se vaše raspoloženje podići na viši nivo, a vaš organizam okrijepiti, a potpisuje ga poznata spec. nutricionizma Dragana Lošić:

Užurban životni tempo zahtijeva zdrave i jednostavne obroke, minimalno zahtjevne pripreme kao što su obrok salate. Potrebni sastojci za obrok salatu sa feta sirom i crvenim grahom čija priprema traje 10-15 min su:

  • crveni grah iz konzerve – 150 g
  • kukuruz iz konzerve – 30 g
  • feta sir – 40 g
  • crveni luk – 1 struk, mladi

Dresing:

  • ekstra djevičansko maslinovo ulje – 1 kašika
  • origano – 1 kašičica
  • biber
  • so
  • mediteranska mješavina začina

Priprema:

Pripremite salatu tako što ćete u posudu staviti grah i kukuruz, iscijeđene od vode, a zatim dodajte crveni luk i feta sir. Sve prelijte dresingom, promiješajte i poslužite.

Feta sir je čest sastojak obrok salata zbog svoje značajne nutritivne gustoće (osigurava izuzetno visoku koncentraciju nutrijenata u odnosu na sadržaj energije) i bogatog okusa koji se lako kombinuje. Feta sir sadrži manje masti i kalorija u poređenju sa drugim sirevima, dobar je izvor vitamina B, kalcijuma i fosfora, sadrži konjugovanu linolnu kiselinu i probiotičke bakterije. Može pomoći u smanjenju tjelesne mase, prevenciji srčanih oboljenja i osteoporoze te pozitivno utiče na zdravlje digestivnog trakta.

Feta sir je ukusan dodatak jelima koji pozitivno utiče na zdravlje.

PR

PR

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.