Sočan slatkiš: Mus sa čokoladom i jagodama

by | 24 Maja, 2016
Foto: Dobra Hrana

Foto: Dobra Hrana

Sastojci:
– 180 g čokolade za kuhanje
– 1 dl mlijeka
– 1 žumance
– 4 bjelanceta
– 180 g šećera
– 400 g jagoda
– 1 kašika gustina

Priprema:
1. U vanglici za kuhnje na pari sjediniti izlomljenu čokoladu i mlijeko. Zagrijavati uz neprestano miješanje dok se čokolada ne rastopi i ne dobije se ujednačena smjesa. Potom skloniti sa ringle i ostaviti da se ohladi.
2. U ohlađenu masu dodati žumance i umutiti mikserom.
3. Bjelanca umutiti u čvrst snijeg, a zatim postepeno dodavati 80 g šećera uz neprestano mućenje dok se ne dobije čvrst šam.
4. U smjesu od čokolade dodati šam od bjelanaca i polako promješati kuhačom.
5. Jagode grubo izgnječiti, pa sjediniti sa šećerom i gustinom te kuhati dok se ne zgusne.
6. Uzeti staklene čaše i u njih naizmjenično sipati smjesu od čokolade i jagoda. Ostaviti da se ohladi.

IZVOR: DOBRA HRANA