Kako san utječe na ljepotu kože?

by | 20 Maja, 2024

Beauty sleep ili san za ljepotu definitivno nije isprazna floskula naših majki koje su nas pokušavale ranije ušuškati u krevet. I stručnjaci se slažu – ponekad čvrst i kvalitetan osmosatni san može više pomoći našoj koži nego skupocjeni serum

Dok spavamo, prolazimo kroz pet faza sna. Prva faza je početna faza u kojoj se umirujemo i ulazimo u san. Druga faza karakterizira snižavanje tjelesne temperature i otkucaja srca dok tonemo u lagan san. Treća i četvrta faza su duboki i obnavljajući san, gdje je teško probuditi se i ako se probudimo, možemo biti dezorijentirani nekoliko minuta. Posljednja faza je REM faza, u kojoj najčešće sanjamo.

Spavanje manje od osam sati noću može imati negativan utjecaj na našu kožu, uzrokujući prerano starenje, natečene oči i upalu na licu.

Studija provedena od strane The Royal Society Publishing pokazala je da samo dvije noći lošeg sna mogu smanjiti atraktivnost neke osobe. Ovo ukazuje na važnost kvalitetnog sna za opće zdravlje i izgled.

Beauty sleep nije mit

Dok spavamo, naša koža radi na tome da se popravi od bilo kakve štete koju je pretrpila tokom dana. Tokom sna naši hormoni stresa, zvani kortizon, snižavaju se, omogućavajući našem tijelu da se “popravi”. Ako ne spavate dobro, vaš kortizon će porasti, uzrokujući ravnotežu soli u vašem tijelu. Zbog toga se zbog lošeg sna često budimo sa natečenim očima i tamnim podočnjacima.

Postoji nekoliko stvari koje možemo da učinimo da bismo osigurali pristojan san svake noći. Ovo uključuje pridržavanje rasporeda spavanja, koji se sastoji od odlaska na spavanje i buđenja u isto vrijeme svakog dana, uključujući vikende. Uvjerite se da vrijeme između spavanja i buđenja bude najmanje osam sati kada je to moguće. Također bi trebalo da učinite da vaša spavaća soba bude što tamnija i tiša. Ograničavanje spavanja tokom dana i korištenje tog vremena za učešće u fizičkoj aktivnosti također vam može pomoći da imate miran san tokom noći.

Mali trikovi

Iz kozmetičke perspektive, jer se koža obnavlja tokom spavanja, ključno je osigurati da bude temeljito očišćena. Metoda dvostrukog čišćenja, inspirirana korejskom njegom kože, može biti izuzetno korisna. Prvi korak uključuje uklanjanje šminke i nečistoća tečnim odstranjivačima na bazi ulja, dok se drugi korak fokusira na uklanjanje ostataka čišćenjem na bazi vode. Ovo osigurava dubinsko čišćenje i priprema kožu za apsorpciju sljedećih proizvoda za njegu kože.

Nakon čišćenja, ako imate suhu kožu, preporučuje se hidratiziranje pomoću bogate noćne kreme. No, ako preskočite hidrataciju, ne brinite se previše. Holistički stručnjaci ističu važnost dopuštanja koži da ‘diše’ tokom noći, što znači da bi se slojevi proizvoda trebali osloboditi kako bi se omogućila prirodna obnova i regeneracija kože. To znači da nema potrebe za prekomjernim slojevima proizvoda prije spavanja. U konačnici, prilagodite svoju rutinu njege kože prema potrebama svoje kože i svojim preferencijama.

ljepotaizdravlje.ba

iStock/Getty Images