Da li se treba trenirati bosih nogu?

by | 20 Maja, 2024

Bosonogo treniranje postaje sve popularnije u fitness svijetu, izazivajući interes zbog svojih potencijalnih benefita

Umjesto oslanjanja na skupe patike za trening, sve više ljudi odlučuje trenirati bez obuće. Ovaj trend vidimo i na društvenim mrežama gdje treninzi bosih nogu postaju sve češći.

Argumenti “za” uključuju činjenicu da stopala sadrže mnogo nervnih završetaka koji šalju važne signale tijelu, omogućavajući bolju svijest o pokretima i položaju tijela. Stimulacijom tih živaca kroz bosonogo vježbanje, možemo poboljšati naše razumijevanje vlastitog stajanja i hodanja, što na kraju može poboljšati našu ukupnu pokretljivost i stabilnost.

Također, vježbanje bez obuće može rezultovati efikasnijom aktivacijom mišića, posebno mišića gluteusa i centralnog dijela tijela. Ova bolja aktivacija mišića može rezultovati jačim treningom i boljim rezultatima.

Međutim, važno je istaknuti i argumente “protiv”. Bosonogo treniranje može povećati rizik od povreda, posebno ako se izvodi na tvrdim ili nepravilnim površinama. Također, osobe s određenim zdravstvenim stanjima ili problemima sa stopalima trebale bi biti oprezne pri ovom tipu treninga i posavjetovati se s profesionalcem prije početka.

Ključno je prilagoditi ovaj trend individualnim potrebama i sposobnostima te uvijek slušati svoje tijelo. Ako se osjećate ugodno i sigurno trenirajući bosonogo, možete nastaviti, ali uvijek budite svjesni potencijalnih rizika i konzultirajte se s stručnjakom ako imate bilo kakve sumnje ili zabrinutosti.

Benefiti bosonogog treniranja

Bolji osjećaj za prostor

Samim tim što bosom nogom dotičemo podlogu za vježbanje, dobijamo bolju percepciju prostora. A time imamo i bolje preformanse prilikom samog vježbanja. Mozak se bolje povezuje s ostatkom tijela.

Jača i fleksibilnija stopala

Mišići stopala, prilikom vježbanja bez obuće, „tjeraju“ nas da stojimo uspravno i utiču na bolji balans. A jaka stopala su oslonac za cijelo tijelo. Vježbanjem bosih nogu jačamo mišiće stopala, postajemo mobilniji, imamo bolje držanje i stabilniji smo, kažu stručnjaci.

Veća svjesnost disbalansa

Kada vježbamo bez obuće, postajemo svjesniji svih slabosti u našem tijelu. Na primjer, prilikom čučnja, ukoliko smo bosi, shvatamo da li su nam slabija koljena, kukovi ili mišići nogu.

ljepotaizdravlje.ba

iStock/Getty Images