Ako želite pravilno nanijeti SPF, ovo su pravila kojih se trebate pridržavati

by | 9 Maja, 2024

Nijedna krema za sunčanje ne pruža pouzdanu zaštitu nakon dva sata pa je morate redovno obnavljati

Važnost nošenja SPF-a dobro je poznata. To je proizvod o kojem se ne može pregovarati i za koji se svi stručnjaci slažu da ga treba nositi svaki dan, po kiši ili suncu, kako bi zaštitio kožu od UVA i UVB zraka. S druge strane, pomaže smanjiti rizik od raka kože i usporiti znakove starenja.

No, nosite li je ispravno? Mnogi dermatolozi kažu da radimo jednu stvar pogrešno kada je u pitanju pravilna primjena.

Potrebna vam je četvrtina čašičice ili 1,25 ml kreme za sunčanje za lice i isto toliko za vrat. Preporučuje se da koristite tehniku ​​od 13 tačaka kako biste osigurali ravnomjerno prekrivanje kože, bez propuštanja dijelova.

Ova tehnika ne može biti lakša: jednostavno nanesite 13 otisaka prstiju SPF-a preko lica, a zatim utrljajte. Također je vrijedno napomenuti da je doza koju morate koristiti za postizanje zaštite obećane na pakiranju ista za sve kreme za sunčanje, pa čak i ako nosite viši faktor, to ne znači da biste trebali smanjiti količinu koju nanosite – držite se iste tehnike.

Još jedna česta pogreška je nedostatak ključnih područja, kao što su linija kose, kapci i uši. Da ne spominjemo zanemarivanje ponovnog nanošenja.

Također možete koristiti obojene kreme za sunčanje ljeti, koja se može koristiti kao baza za šminku, što olakšava ponovno nanošenje.

ljepotaizdravlje.ba

iStock/Getty Images