Da li postoji idealna razlika u godinama za sretnu vezu?

by | 9 Maja, 2024

Godine su samo broj – ali, da li je to zaista tako? Naučnici tvrde kako godine i ljubav imaju dosta toga zajedničkog

Svi smo upoznati sa stereotipima koji se obično primjenjuju na odnose sa velikom starosnom razlikom. No, koja je idealna razlika u godinama za vezu? Istraživači sa Nacionalnog univerziteta u Singapuru sproveli su studiju o trajanju braka, tokom koje su otkrili da što je veća starosna razlika između partnera u toliko se povećavaju i njihove šanse da se na kraju rastanu. Odnosno, što ste bliži svom partneru po godinama, veća je vjerovatnoća da će vaša veza dugoročnije uspjeti.

Kako su izračunali, razlika u godinama povećava vaše šanse za raskid ili razvod za više od trideset puta u odnosu na par u kojem su oba partnera istih godina. Studija je uključivala anketiranje više od 3.000 nedavno oženjenih i nedavno razvedenih američkih muškaraca i žena. Pregledajući njihove odgovore, istraživači su utvrdili da što je veća razlika u godinama između supružnika, veća je vjerovatnoća da će se na kraju razvesti.

Kolika je razlika u godinama prevelika?

Preciznije, ukoliko između vas i vašeg izabranika ima oko pet godina razlike, suočavate se sa 18 posto većom šansom da se raziđete. Ali, ako vas dvoje dijelite starosnu razliku od oko deset godina, taj broj se prilično povećava — sve do 39 posto! A ako ste kojim slučajem sa čak 20 godina mlađim ili starijim partnerom, istraživači su uvjereni da su vaše šanse za opstanak svega pet posto, odnosno imate gotovo sigurnih 95 procenata šanse da ćete se razići.

Koja razlika u godinama najbolje funkcioniše u vezama?

Ispostavilo se da je pronalazak nekog ko je vaših godina zapravo prava stvar. Brak sa nekim ko je svega godinu dana stariji ili mlađi od vas znači povećanje vaših šansi za razvod za čak tri posto. Iako je jasno da su ljudi različiti i da napreduju u svim vrstama veza koje postoje, naučnici smatraju da je ovaj obrazac vrijedan pažnje.

Naravno, korelacija nije jednaka uzročno-posljedičnoj vezi, a istraživači su identifikovali i nekoliko drugih faktora kada su veze u pitanju, kao što su podaci koliko dugo ste se poznavali prije venčanja, koliko novca zarađujete, koliko često idete na vjerske službe i vaši stavovi jedni prema drugima. Sve to se mora uzeti u jednačinu.

Dakle, na kraju, godine su, iako bitan faktor, samo jedan od mnogih aspekata veze, zaključuju i naučnici.

ljepotaizdravlje.ba

iStock/Getty Images