Tanke obrve – da li je trend iz devedesetih zaista postao mainstream?

by | 23 Marta, 2023

Izgleda da će tanke obrve 2023. godine postati mainstream, a evo šta o tome misle stručnjaci

Riječ „tanke obrve“ dovoljna je da unese nemir u srca milenijalaca. Mnogi su se u mladosti malo igrali pincetom imitirajući vitke lukove naših omiljenih poznatih ličnosti.

Iako se neke greške kada su obrve ne mogu ispraviti, te tinejdžerske sesije s pincetom uglavnom nisu trajale zauvijek i dlačice su ponovo izrasle, baš na vrijeme da se klatno zaljulja od mršavih do debelih, punih obrva poboljšanih obilnim slojevima. Zatim trend obrva je povučen i pretvoren u paperjaste laminirane lukove nekoliko godina kasnije. Ali te velike obrve nisu mogle zauvijek tu da budu u centru pažnje, a poslije onoga što se čini kao da su godine pretećih naslova „tanke obrve se vraćaju“ (i mnogo jadanja starijih milenijalaca), čini se da smo zapravo ponovo ušli u eru tankih obrva.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Doja Cat (@dojacat)

Tanke obrve u 2023.

Okrivite za to Pamelu Anderson, kumu mršavih obrva iz 90-ih – izgled koji ona danas nosi, bez obzira na trendove. Pamelino oživljavanje u svijetu pop kulture privuklo je povećanu pažnju na njene obrve u svoj njihovoj vitkoj, savršeno iskrivljenoj slavi. Postoji čak i TikTok filter koji vam daje sličnu atmosferu zadimljenih očiju i tankih obrva, tako da možete sami da isprobate Pamin izgled.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Cindy Kimberly (@wolfiecindy)

Naravno, ona nije u potpunosti odgovorna za trend mršavih obrva; izgled je dostigao vrhunac popularnosti mnogo ranije, kao što nalaže ciklus trendova. Glumice ’30-ih, poput Jean Harlow i Carole Lombard, nosile su obrve u nevjerovatno dugim lukovima iscrtanim olovkom uz platinasto plave šiške, a meksičko-američke zvijezde iz 90-ih činile su ovaj izgled glavnim osloncem svoje šminke, kao i zvijezde poput Drew Barrymore i Kate Moss.

Međutim, konačno možemo reći da su tanke obrve ponovo mainstream. Zvijezde iz generacije Z kao što su Bella Hadid, Doja Cat, Nicola Peltz-Beckham, Gabbriette i Amelia Grey uronile su svoje prste u svijet tankih obrva. Čak i oni koji su nekada pravili pune, lepršave obrve kao što su manekenke Sindy Kimberli i Julia Fox odlučile su se za tanke, zaobljene obrve, inspirišući posmatrače trendova da učine isto.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Bella 🦋 (@bellahadid)

Iako je povratak mršavih obrva svakako polarizovan, on također otvara čitav novi svijet eksperimentisanja ljepote za smele i hrabre. Obrve zaista mogu da promjene cjelokupnu strukturu lica, tako da je to zabavan način da ponovo osmislite svoj izgled.

Novi (stari) trend

Verzija iz 2023. takođe nije klon obrva iz 1993. ili 2003. godine. Ova imitacija mršavih obrva uključuje mekoću pahuljastih obrva za razliku od one koja je veoma grafička i nalik linijama.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli 𝓃𝒾𝒸𝑜𝓁𝒶 (@nicolaannepeltzbeckham)

Na to bi mogli uticati trenutni proizvodi koje imamo u našim torbama za šminku koje koristimo da ga kreiramo. Danas nismo ograničeni samo na olovke za obrve; imamo voskove, gelove, tonirane pjene i još mnogo toga za oblikovanje savršenih obrva. Čak je i gospođa Anderson promijenila svoju igru njege, prelazeći sa tamnih, iscrtanih obrva na svjetliju, mekšu vibraciju.

Šta trebate znati prije nego počnete čupati

Savjet bi bio da prvo isprobate izgled koristeći šminku prije nego što se posvetite uklanjanju dlačica. Postoji više tehnika koje mogu oponašati izgled koristeći šminku, kao što su korektor i lijepak za trepavice.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Pamela Anderson (@pamelaanderson)

I slušajte one od nas koji smo ranije ovo prošli i znamo da čak i najbezazlenija sesija čupanja može imati decenije duge posljedice. Prije nego što promjenite obrve, uvjerite se da je to nešto što zaista želite da uradite, jer dlačice neće izrasti preko noći. Neki ljudi koji su prošli kroz ovaj trend ranije će vam reći da žale zbog prekomjernog čupanja pincetom, depilacije voskom ili brijanja zbog dugoročnih efekata koje to može imati na njihov rast.

Evo kako odabrati savršenu nijansu ruža za svoj ten

Ako prirodno imate tanje obrve, prelaz će biti manje komplikovan. Ako imate deblje, punije obrve, možda bi bilo vrijedno preskočiti ovaj trend osim ako niste zaista spremni za veliku promjenu. U suprotnom, možete razmisliti o suptilnoj promjeni oblika obrva kako biste bili malo tanji i njegovaniji, tako da ne budete potpuno šokirani svojim odrazom. Ovu vrstu transformacije je često najbolje prepustiti profesionalcima, tako da zakazivanje termina kod estetičara od povjerenja nikada nije loša ideja.

Kada je u pitanju kako tanke obrve 2023. treba njegovati, jedna veličina ne odgovara svima — baš kao i sam oblik obrva. Možda ćete otkriti da vaši uobičajeni proizvodi ne pogode baš tačku nakon depilacije voskom ili pincetom, i to je sasvim normalno. Na kraju krajeva, vaši proizvodi za stilizovanje kose ne djeluju uvijek na isti način. Eksperimentišite sa svojim uobičajenim metodama i vidite šta funkcioniše, a šta treba podesiti. Ako imate obrazac rasta koji prirodno leži na mestu, možda ćete moći da preskočite gel ili lijepak za obrve. Ako obično bojite obrve, možda ćete morati da isprobate novu metodu bojenja koja će odgovarati novom stilu.

 

ljepotaizdravlje.ba

Instagram